19 Nisan 2024 Cuma

Ekmekçioğulları işçilerine Çalışma Bakanlığı önünde kalkanlı engel

Sendikalı oldukları için işten atılan Çorum Ekmekçioğulları işçileri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara'ya yola çıktı, işçiler sık sık polisler tarafından engellendi.

Çorum'da Ekmekçioğulları Metal fabrikasında çalışan ve sendikalaştıkları için işten atıldıktan sonra direnişe geçen işçiler, Çalışma Bakanlığında yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara'ya yola çıktı. Ekmekçioğulları Ankara yolunda polis engeli ile karşılaştı. Kırıkkale'de durdurulan otobüsler, Ankara Elmadağ'da da durduruldu. Polis kimlikleri alırken işçiler yol kesti.

Çorum'dan gelecek arkadaşlarını Ankara'da Çalışma Bakanlığı önünde bekleyen DİSK üyelerini ise polis uzaklaştırdı. Bakanlığın etrafı çevik kuvvet ekipleri ve polis araçlarıyla abluka altına alındı.

İşçilerin otobüsleri Ankara girişinde bir benzinlikte uzun süre polis tarafından bekletildi. Polisle DİSK yetkilileri arasında yapılan görüşme sonucunda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun Çalışma Bakanlığı yetkileriyle görüşme üzere Ankara'ya girişine izin verildi. İşçiler ise DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği'ne gitti.

'BAKANLIK FARKINDA'
Bakanlık yetkilileriyle görüşmeleri hakkında ANKA Haber Ajansı'na bilgi veren Adnan Serdaroğlu, yetkililerin pandemi sürecinde işten çıkarma yasağı nedeniyle işverenlerin sendikalaşmaya karşı Kod 29 ve ücretsiz izin uygulamasına başvurduklarının farkında olduğunu söyledi. Serdaroğlu, "Bunu söylediğimizde sessiz kaldılar. Onlardan işverenin bu hukuksuz tutumuna karşı baskı uygulamalarını istedik" dedi. Serdaroğlu, Çorum Valiliği'ne de işyerindeki hukuksuzluklarla ilgili müfettişlerin tuttuğu raporu ileteceklerini vurgulayarak, bu durumla ilgili valiliğin de işverene karşı devreye girmesini isteyeceklerini aktardı. 

Serdaroğlu, Türkiye'de sendikalaşmaya karşı işverenlerin başvurduğu İş Kanunu'nun 25'nci maddesinde düzenlenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na Kod 29 olarak işlenen 'ahlak ve iyi niyet' gerekçesiyle işten çıkarma ve ücretsiz izne çıkarma uygulamasını ILO yetkililerine rapor halinde bildirdiklerini söyleyerek, "Biz durumu ILO'ya bildirdik, Haziran ayında Türkiye'deki bu durum Cenevre Konferansı'nda rapor olarak gündeme alınacak" dedi.