3 Mayıs 2024 Cuma

Eğitimi rant kapısı görenler iş başında: Öğrencilere diploma ve staj ödemesi dayatması

İstanbul'da Esenyurt'ta bir okulda öğrencilerden diploma parası adı altında Avcılar'da ise staj defterleri için olduğu iddiasıyla öğrencilerden para istendi. Öğrenci örgütleri, eğitimi rant kapısı olarak gören zihniyete karşı mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Eğitimi rant kapısı olarak görenler, "diploma" ve "staj ücreti" adı altında öğrencileri sömürüyor. Öğrencileri müşteri olarak görüp; katkı payı ve diploma parası ile dolandırıcılık yapan idarelere ve bu zihniyete karşı, parasız ve eşit eğitim için öğrenci örgütlerinin mücadelesi sürüyor.

ESENYURT'TA DİPLOMA İÇİN ÜCRET
İstanbul Esenyurt ilçesinde bulunan Abdülkadir Aksu Anadolu Lisesi'nde okul idaresinin diploma için ücret istediği ses kaydıyla ortaya çıktı.

 

Öğrenci Sendikası'nın sosyal medyada yayınladığı ses kaydına göre, okul müdürü öğrenciden diploma için para istedi. Bunun yasal olmadığını ve başka okullarda diploma için istenmediğini söyleyen öğrenciye müdür, "Sen yasal olduğunu düşünme bakalım, al. 20 lira için seninle konuşacak halim yok" yanıtını veriyor. 

AVCILAR'DA STAJ DEFTERİ İÇİN ÜCRET
Avcılar Firüzköy Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde ise staj defterleri için öğrencilerden 100 TL istendi.

Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) sosyal medyada, "'Staj' ile emeğimizi sömürenlerin, bizleri müşteri olarak gören ve haklarımızı sömüren idarelerin karşısındayız! Staj defterleri para ile satılamaz. Müşteri değil öğrenciyiz!" paylaşımıyla, öğrencilerin emeğinin sömürülmesine tepki gösterdi ve mücadeleye çağırdı.