19 Mayıs 2024 Pazar

Eğitimde madalyonun öteki yüzü: Vakalar artıyor, tedbirler alınmıyor

Eğitim Sen Genel Merkezi, MEB Bakanı Selçuk'un Covid-19 salgınında her şey yolundaymış gibi hareket etmesine rağmen vakaların arttığını kaydetti.  Eğitim Sen Genel Merkezi, yüz yüze eğitim için tüm tedbirlerin alınması mücadelesini yürüteceklerinin altını çizdi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, Covid-19 salgınına karşı yayımlanan tabloya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada,  Türkiye'de şu ana kadar 8 milyonu birinci doz, 3 milyonu ikinci doz olmak üzere yapılan 11 milyon aşı içinde eğitim emekçilerinin aşılanmasının 80 binde kaldığı kaydedildi. 

Salgın koşullarında yüz yüze eğitime geçmenin ciddi bir stratejiyi ve buna uygun ek bütçeyi zorunlu kıldığının altı çizilen açıklamada, uzaktan eğitimde milyonlarca öğrenciyi tabletten, bilgisayardan ve internet desteğinden yoksun bırakan MEB'in bu kez de yüz yüze eğitimde eğitim emekçilerini aşısız bıraktığı, öğrencilerin seyreltilmiş sınıflara yeterince kavuşturmadığı, ihtiyaç oranında ek kadro atamadığı, her okula bir sağlık personel görevlendirmediği, öğretmen odalı, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinin çoğaltılmadığı, sağlıklı ulaşım konusunda starteji geliştirilmesine öncülük edemediği kaydedildi. 

Açıklamada, "Mevcut durumda okullarımızda ki tablo giderek ağırlaşırken, Bakan Ziya Selçuk her şey yolundaymış gibi okul gezileri yapmakta, öğrencilerle ve öğretmenlerle kısa süreli buluşmalar gerçekleştirmekte ve bu görüntüleri sosyal medyada sergilemektedir. Ancak gerçeğin kendisi bu değildir. Madalyonun bir de görünmeyen gösterilmeyen öteki yüzü vardır. Bugün açıkladığımız ikinci vaka tespit tablosu işte bu yüzü göstermektedir. Vakalarla birlikte karantinaya alınan öğrenci, öğretmen, sınıf, yurt ve okul sayıları her geçen gün artmaktadır. Öğrenci vakalarının ağırlıklı olarak ortaöğretimde görünüyor olması tesadüfi değildir. Talep ve uyarılara kulaklarını tıkayan MEB ortaöğretimin tüm kademelerinde yüz yüze sınavdan vazgeçmemiş ve 12. Sınıfların yanı sıra birçok bölgede 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Salgın bulaş riskinin yüksek olduğu bu yaş gruplarını, tedbirlerin bu kadar yetersiz olduğu bir dönemde yüz yüze eğitime ve sınava alma ısrarı anlaşılır bir durum değildir" denildi. 

Bulaş riskinin en düşük yaş grupları olan anaokullar, ilkokullar ve ortaokullarda eğitim emekçisi vakalarının da yaygın bir şekilde mevcut olduğunu dile getirilen açıklamada, "Bilinmelidir ki sendikamızın olanakları ölçüsünde ulaştığı verilerden oluşan bu tablo gerçeğin bir kısmıdır. Tablomuzun açık bir biçimde gösterdiği şudur; salgına karşı en öncelikli tedbir olan aşının halen eğitim emekçileri için yaygınca yapılmayışı yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini risk altına almaktadır çünkü vakalar ciddi oranda artmaktadır. MEB, yüz yüze eğitimin devam ettirilebilmesi için aşının hayati öncelikte ilk tedbir olduğunu bilmeli ve tüm eğitim emekçilerinin aşılanmasının seferberlik düzeyinde hızla ve bir an önce yapılmasını sağlamalıdır. Diğer tüm tedbirleri de ivedilikle hayata geçirmelidir. Eğitim Sen olarak MEB'in yüz yüze eğitimi istiyormuş gibi yapıp hiçbir tedbir almamasını kabul etmeyeceğimizi ve çocuklarımızın hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirlerin alınması mücadelesini yürüteceğimizi bir kez daha belirtiyoruz" ifadeleri yer aldı.