3 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim-Sen'den YÖK'e: Üniversitelerde ciddi ve gerçekçi tedbirler alın

Eğitim-Sen, üniversitelerde "tamamıyla yüz yüze eğitime başlanması yönünde bir hedef olduğu, ancak bu hedefin gerçekleşmesinin önündeki engellerin giderilmesi yönünde gerekli adımların atılmadığı" tespitini yaparak YÖK'e "ciddi ve gerçekçi tedbirler" alınması için çağrı yaptı.

Eğitim-Sen Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "YÖK'ün ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın kamuoyuyla paylaştığı belge ve bilgilere yakından bakıldığında, tamamıyla yüz yüze eğitime başlanması yönünde bir hedef olduğu, ancak bu hedefin gerçekleşmesinin önündeki engellerin giderilmesi yönünde gerekli adımların atılmadığı görülmektedir" değerlendirmesine yer verildi.

YÖK'ün üniversitelerin yüz yüze eğitime geçiş için hazırladığı iki rehberi değerlendiren sendika, "Üniversitelerin bu tedbirleri alırken yaşayacağı fiziki, ekonomik ve yapısal sorunlara ve bu sorunların çözümünde YÖK'ün ve siyasi iktidarın taşıdığı sorumluluklara yer verilmemiştir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

PERSONEL 'NORMAL' KOŞULLARDA DA YETERSİZDİ
"Birçok üniversitede 'normal' koşullarda temizlik yapılabilmesinde dahi personel yetersizliği yaşanmaktadır. Üniversitelerin Covid-19 salgınına dair özel tedbirler alabilmesi, gerekli hijyen ortamının ve dezenfektanın sağlanabilmesi, sınıfların özel kimyasallarla temizlenebilmesi için hem ek personele hem de ek bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Salgın öncesinde derslik kapasitelerinin bazı bölüm kontenjanlarını karşılamadığının bilinmesine rağmen sınıflarda uygulanacak fiziksel mesafenin birçok üniversitede uygulanabilir olmayacağı ortadadır. Bu nedenle sadece 'mesafeyi sağlayın' demekle, gerçekçi bir çözüm üretilmeyeceği de görülmelidir.

ÖĞRENCİLERİ EKONOMİK ZORLUKLARIN BEKLEDİĞİ UNUTULMAMALI
"Ayrıca salgın döneminde işsizliğin arttığı, yoksulluğun derinleştiği, öğrencilerin işçileştiği, temel gıda ürünlerine ve elektriğe, doğalgaza ağır zamların geldiği bir dönemde üniversite öğrencilerini ve ailelerini ağır ekonomik zorlukların beklediği de unutulmamalıdır. Bu nedenle, öğrencilerin barınma, beslenme ve ulaşım ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması için politika oluşturmamak, bu ve benzeri temel ihtiyaçların öğrencilerin ve ailelerin omuzlarındaki ekonomik yükünü göz ardı etmek de sorunu derinleştirecektir.

ŞEFFAFLIK TEMEL İLKE EDİNİLMELİ
"Üniversite bileşenlerinin aşılanma düzeylerine dair net bir bilginin paylaşılmaması da tedirginliklerin artmasına ve yüz yüze eğitimin başlamasına dair çeşitli düzeylerde kaygı oluşmasına neden olmaktadır. Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçebilmesi için yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm emekçiler ve öğrenciler aşılanmalıdır. Bunun için aşı programında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve izlenecek yol haritası kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Üniversitelerde aşılamayı ve sonrasındaki süreci takip etmek üzere iş yeri hekimliği oluşturulmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanları görevlendirilmelidir. Gerek YÖK gerekse de üniversite yönetimleri salgının seyriyle ilgili olarak 'şeffaflığı' temel ilke edinmeli, üniversite bileşenlerine ve kamuoyuna düzenli bilgilendirme yapmalıdır."