19 Mayıs 2024 Pazar

Eğitim Sen'den Mithatpaşa Ortaokulu önünde eylem

Osmangazi Mithatpaşa Ortaokulunun müdürü Haydar Akın'ın okulda kız-erkek öğrencilerin ayrı ayrı oturtma talimatına ilişkin Eğitim Sen okul önünde açıklama yaptı. Bu uygulamanın iktidarın kendi ideolojisi doğrultusunda çocuk ve genç yetiştirme politikalarının bir örneği olduğunu belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, çağ dışı bu zihniyetle mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Osmangazi'de Mithatpaşa Ortaokulunun müdürü Haydar Akın, okuldaki kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması için öğretmenlere "talimat" verdi. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Eğitim Sen Eş Genel Başkanı Nejla Kurul'un da katılımıyla Eğitim Sen Bursa Şubesi okul önünde açıklama yaptı.

İktidarın kendi görüşüne göre çocuk ve gençlere yönelik açık bir baskı ve dayatmada bulunduğunu kaydeden Kurul, Osmangazi'de yaşanan bu örneğin ilk olmadığını söyledi. Bu çağ dışı zihniyetin kız ve erkek öğrencileri ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır diyen Kurul, "Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır. Çocukların eğitiminden ve kişisel gelişiminden endişe duyan hiç kimsenin, ileri ki yaşlarda çocuklarda farklı kişilik sorunları ortaya çıkarma ihtimali taşıyan böylesine cinsiyetçi ve ayrımcı bir uygulamayı kabul etmesi mümkün değildir. Bu tür uygulamaların asıl hedefi karma eğitimdir ve çocukların gelişimi açısından son derece tehlikeli bir durumdur" dedi.

Erkek ve kız öğrencilerin karma eğitimine dinsel ve cinsiyetçi gerekçelerle karşı çıkmak ve tek cinse dayalı eğitimi savunmak, okulların sadece öğrenme değil, aynı zamanda çocuklar ve gençler için sosyalleşme mekanları olduğu gerçeğinin göz ardı edilmesi, öğrencilerin cinsiyetlerine göre ayrıştırılması birbirinden açıkça tecrit edilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Kurul, "Böylesine ayrımcı ve cinsiyetçi bir anlayışa sahip kişilerin okul yöneticisi olarak görev yapıyor olması çocuklarımızın geleceği açısından en büyük tehditlerden biridir. Çocuklarımızın cinsiyetleri üzerinden yasal yetkilerini de aşarak suç işleyen bu okul müdürü derhal görevden alınmalı, böylesine çağ dışı zihniyete sahip birisinin idarecilik ya da öğretmenlik yapmasına kesinlikle izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.