19 Mayıs 2024 Pazar

Eğitim-Sen'den MEB'e 'Krizin faturasını ödemeyeceğiz' imzaları

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, yaşam koşullarını doğrudan etkileyen ekonomik krizin faturasını ödemeyeceğini belirterek, taleplerinin karşılanması için işyerlerinden topladıkları imzaları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.
Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılması planlanan açıklamaya polis engeli sonucu Müdürlüğün yakınında bir noktada gerçekleştirdi.
 
"3600 ek gösterge herkes için hemen. Artan oranlı vergilendirme son. Toplu görüşmeler öne çekilsin. Maddi kayıplarımız karşılansın" pankartının açıldığı eylemde, "Sefalete teslim olmayacağız", "Yandaşa değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.
 
KESK İstanbul Şubeleri Platformu Dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen 8 No'lu Şube Başkanı Zeliha Baksi, Türkiye'nin temel ekonomik göstergelerinin uzun süredir kriz sinyalleri vermeye başladığını, yıllardır geçimlerini büyük ölçüde borçlanarak sürdüren, kredi ve borç batağına saplanan toplumun geniş kesimleri gibi, eğitim ve bilim emekçilerinin de yaşanan ekonomik sorunlardan fazlasıyla etkilendiğini söyledi.
 
Baksi, "Türkiye ekonomisinde son yıllarda, özellikle 24 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan dalgalanmalar, Türk Lirasının değer kaybetmesi ve enflasyonunun hızla artması sonucunda satın alım gücümüzde belirgin bir azalma yaşanmış, ücretlerimiz mum gibi erimiştir. Son on yılda bir öğretmenin yaşadığı ekonomik kayıp, aylık olarak bin 313 TL'ye (245 ABD doları) ulaşmıştır. Bu rakama Ekim 2018 itibariyle yüzde 25'i aşan yıllık enflasyondan kaynaklı kayıpları da eklediğimizde satın alım gücümüzdeki azalmanın çok daha fazla olduğu açıktır" diye konuştu.
 
'EKONOMİK KRİZİN FATURASI, KRİZİ YARATANLARA KESİLSİN'
 
Ekonomik krizin faturasının krizi yaratanlara değil, halkın, emekçilerin sırtına yıkılmak istendiğini vurgulayan Baksi, "Temel tüketim ürünlerine peş peşe yüksek oranlı zamlar yapılması, dolarda yaşanan düşüşe rağmen temel tüketim ürünlerinde aynı oranda indirim yapılmaması, emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının dayanılmaz hale geldiği bu süreçte iktidarın ekonomide yaşanan ve yaşanması beklenen olumsuzluklar karşısında krizden etkilenen yüzde 99 yerine, yüzde 1'i oluşturanların talepleri doğrultusunda hareket etmesi kabul edilemez" dedi.
 
'EK GÖSTERGELER 3600'E ÇIKARILSIN'
 
Eğitim-Sen 8 No'lu Şube Başkanı Zeliha Baksi, taleplerini şöyle sıraladı:
 
"-Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasını.
 
-Maaşlarımızda son 10 yıl içinde dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 395 TL artış sağlanmasını.
 
-Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere, temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınmasını.
 
-Vergi dilimi soygununa son verilerek, gelir vergisi oranının sabitlenmesini.
 
-Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarının esas alınmasını.
 
-Eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesini talep ediyoruz."
 
Taleplerinin karşılanması için işyerlerinden toplanan imzaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim eden Eğitim-Sen, krizin faturasını ödemeyeceğini bir kez daha ifade etti.
 
Baksi son olarak, tüm eğitim ve bilim emekçilerini, KESK öncülüğünde gerçekleşecek 9 Aralık Pazar günü Samsun'da; 15 Aralık Cumartesi günü Adana'da; 16 Aralık Pazar Günü Diyarbakır'da ve 22 Aralık Cumartesi günü İstanbul'da yapılacak olan "Yoksullaşmaya, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı birlikte mücadele" mitinglerine katılmaya davet etti.