30 Nisan 2024 Salı

Eğitim-Sen'den bakana istifa çağrısı

Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Şube, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrencilerden izlemedikleri bir tiyatro oyunu için para toplamasına tepki gösterdi. Eğitim emekçileri, son dönemde artan gerici ve piyasacı uygulamaların takipçisi olacaklarını belirterek, Milli Eğitim Bakanı'na istifa çağrısı yaptı.

Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Şubesi, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, eğitimde son dönemde artan piyasacı ve gerici uygulamalara itiraz etti. "Gericilik ve piyasacılık yenilecek! Kamucu laik eğitimi kazanacağız" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Çayan Çalık okudu.

Çalık, 20 yıllık AKP iktidarının piyasacı ve gerici bir rejim inşa ederek demokratik tüm hakları yok ettiğini, halkı yoksulluğa mahkum ettiğini ve ülke kaynaklarını sermayedarlara aktardığını söyledi. AKP'nin eğitimde yıkım sürecini 2012 yılında 4+4+4 projesiyle başlattığını belirten Çalık, siyasi iktidarın "dindar nesil" yetiştirme hedefi doğrultusunda tüm kaynakları imam hatip liselerine seferber ederek öğrencilere seçme şansı bırakmadığını dile getirdi.

Okulların işletme, öğrenci ve velilerin müşteri, öğretmenlerin tahsildar olarak görüldüğü anlayışın onbinlerce çocuğu örgün eğitimin dışına çıkararak çocuk işçiliğini teşvik ettiğini vurgulayan Çalık, sorgulamayan, korkan ve biat eden bir halk isteyen iktidarın en küçük itiraza dahi tahammülü olmadığını vurguladı. Okullarda sabun, kağıt, kırtasiye ve temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaçların dahi öğrencilerden bağış adı altında alınan paralarla karşılandığını söyleyen Çalık, ilçe milli eğitim müdürlerinin para toplandığını reddettiğini ama eğitim maliyetini velilerin üstüne yıktığını söyledi.

Çalık, okulların sadece akademik bilginin aktarıldığı yerler olmadığını dile getirerek, "Öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimleri için sosyal ve kültürel etkinliklerin planlanması ve bütün öğrencilerin bu etkinliklere eşit koşullarda katılmasının sağlanması esas olmalıdır. Ancak siyasi iktidar sosyal etkinlikleri planlarken öğrencilerin ihtiyaçlarını, farklılıklarını esas almak yerine kendi ideolojik hedeflerini öncelemektedir" dedi.

Bursa Orhangazi'de, Maltepe'de, Sancaktepe'de okullarda yaşanan gerici ve piyasacı uygulamalardan örnekler veren Çalık, son olarak Ataşehir'de, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Çınarın Gölgesinde projesi kapsamında bir tiyatro oyunu için izleyen veya izlemeyen tüm öğrencilerden 10 TL para topladığı bilgisini aktardı. Çalık, "Okul idarecileri belirlenen ücretin toplanması için de öğretmenleri görevlendirmektedir. Resmi yazı içeriğinde yer almayan ücret talebinin okul idarecileri tarafından öğretmenlere duyurulması, öğretmenlere baskı yapılması ve proje kapsamında para toplanması kabul edilemez" diye konuştu.

Çalık, okullarda bağış ya da proje adı altında para toplayan okul müdürleri ile buna göz yuman ilçe milli eğitim müdürlerinin görevden alınması ve Milli Eğitim Bakanına istifa çağrısında bulundu.

Tarikat, cemaat, vakıf ve derneklerle yapılan protokollerin iptal edilmesini isteyen Çalık, "Okullara bütçe gönderilerek çocukların sağlıklı bir ortamda eğitim almaları sağlanmalıdır. Öğrencilerimize beslenme ve ulaşım desteği verilmelidir. Okullarda farklı kimliklere sahip öğrencileri çeşitli dayatmalarla ötekileştiren, tek tipleştiren gerici etkinliklerden, laik, bilimsel kamusal eğitimi hedef alan uygulamalardan vazgeçilmelidir" sözleriyle taleplerini sıraladı.

Eylem, sloganlarla son buldu.