3 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim Sen: Uzaktan eğitim eşitsizlik yaratacak

Eğitim Sen, konoravirüs salgını nedeniyle yapılacak olan uzaktan eğitimin eşitsizlik yaratacağını belirterek, "MEB, olanağı olmayan öğrencilerin EBA’yı kullanacak donanıma sahip olmaları için adım atmalıdır" dedi.

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu yeyınladığı ikinci "Eğitim Günlüğü" açıklamasında uzaktan eğitimin, tamamlayıcı eğitim olduğuna dikkat çekerek, örgün eğitimin yerini almaması gerektiğini belirtti. 

23 Mart günü başlayacak olan uzaktan eğitimin öğrenciler arasında eşitsizlik yaratacağına dikkat çeken Eğitim Sen "Uzaktan eğitim ve EBA kullanımının bizleri kaygılandıran ve MEB tarafından dikkate alınması gerektiğini düşündüğümüz yanları bulunmaktadır. Bunlardan ilki, özellikle EBA uygulamasının öğrenciler arasında eşitsizlik yaratma olasılığıdır. EBA’nın tamamen teknoloji temelli, çevrimiçi bir sosyal eğitim paylaşım platformu olması ve pek çok  ailenin ekonomik sorunlar yaşıyor olması, kaygılarımızın haklılığını ortaya koymaktadır" dedi.

Çok sayıda öğrenci için uzaktan eğitimin eşitsizlik yaratacağını kaydeden Eğitim Sen, şu önerilerde bulundu: 

"MEB, olanağı olmayan öğrencilerin EBA’yı kullanacak donanıma sahip olmaları için adım atmalıdır. MEB hem kendi olanakları ile hem de depolarında, stoklarında öğrencilerin kullanabileceği donanımı olan firmalara çağrı yaparak, bu donanımın öğrencilere ücretsiz ulaştırılmasını sağlamalıdır.

EBA'nın 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmenin kullanımını kaldırabilecek teknik altyapıya sahip olup olmadığı konusu önümüzdeki günlerde en yoğun tartışılacak başlıklardan biri olacaktır. MEB’in henüz zaman varken EBA altyapısında ihtiyaç olan güçlendirmeyi yapması gerekmektedir.

Öğretmenlerin EBA kullanımının sürekli okul yönetimleri tarafından denetlenmesi ve bu konuda öğretmenlere baskı yapması, öğretmen arkadaşlarımızı olumsuz etkilemektedir. Öğretmenlerimiz her koşulda öğrencilerimiz ve gereksinimi olan tüm kesimlerin yanında olmuş ve olmayı da sürdürecektir. Bu nedenle, öğretmenlerimizi denetlemek yerine desteklemek yönetimin bu dönemdeki en önemli görevi olmalıdır."

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, açıklamasında ayrıca ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler başta olmak üzere eğitim çalışanlarının okulların kapatılmasından önce aldıkları ücreti alacakları bir düzenlemeyi acilen yapması çağrısında bulundu.