7 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim Sen: Salgında sınav yapılamaz

YKS ve LGS sınavlarının 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak olmasına tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, "Salgında sınav yapılamaz" diye belirtti.

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS ve LGS sınavlarına ilişkin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

"Halkın sağlığını, öğrencilerimizin emeğini ve geleceğini savunuyoruz" pankantı açan eğitim emekçileri, salgında sınav yapılamayacağını belirtti.

Eylemde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, AKP iktidarı tarafından haziranda sınav yapma ısrarını sürdürdüğünü kaydetti. Okulların salgın riski nedeniyle kapatılmasına, eğitimin uzaktan yapılmasına rağmen YKS ve LYS sınavlarının haziranda yapılmasının öğrencilerin üstün yararına hizmet edecek hiçbir açıklama, bilimsel veri açıklanmadığını söyleyen Aydoğan, öğrencilerin kaygılarının devam ettiğini belirtti.

Aydoğan, "YKS ve LGS ertelensin, bir imza da sen ver kampanyamızda da dile getirdiğimiz gibi tüm kamu yöneticilerine, Milli Eğitim Bakanlığına, siyasi iktidara uyarılarımızı tekrarlıyoruz. Aslolan öğrencilerimizin, öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin, tüm toplumun sağlığıdır. Salgın yayımının ortadan kalktığı bilim insanları tarafından açıklanmadansınavlar gerçekleştirilmemelidir. Öğrencilerin gelecekleriyle ilgili kararlar öğrencilerimize rağmen alınamaz" diye konuştu.

'MEB UZAKTAN EĞİTİMDE ÖĞRENCİLERİN İHTİYACINI KARŞILAMADI'
Uzaktan eğitime değinen Aydoğan, eğitimin erişilebilir olması gerektiğini söyledi. Aydığan, "Öğrencilerimizin uzaktan eğitimde ihtiyacı olan tablet, bilgisayar ihtiyaçlarının karşılanması, internet erişimindeki eksikliklerin giderilmesi uyarısını yapmıştık. Ama buna rağmen hiçbir aciliyeti olmayan 18 bin etkileşimli tahta ihalesini hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerimizin uzaktan eğitim ihtiyacını giderme noktasında hiçbir adım atmamıştır" diye belirtti.

Uzaktan eğitimdeki eşitsizlikler bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğan, "Her öğrencimizin istediği okulda, istediği bölümde eğitim görme hakkı vardır. Sınava ilişkin tüm planlamalar öğrencilerimizin istediği okulda, bölümde eğitim görme hakkının esas alındığı bir şekilde gerçekleştirilmelidir" diye belirtti.

'BİLİMSEL VERİYE DAYANMADAN SINAVLAR ERTELENDİ'
Aydoğan'ın ardından basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, "Herhangi bilimsel bir veriye dayanmadan sınavların 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenen YKS'nin 27-28 Haziran'a alınmasını; ayrıca salgın tamamen ortadan kalktıktan sonra yapılması gereken LGS'nin 20 Haziran tarihinde yapılmasına karar verilmesini anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

YKS'nin yeniden Haziran ayına alınmasına yönelik tepkilerden sonra YÖK tarafından yapılan açıklama ile TYT süresinin uzatıldığını ifade eden Yıldrırım, "Yerleştirmeye esas baraj puanı 180'den 170'e düşürülmüş ve 12. sınıfın ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkarılmıştır" diye kaydetti. Son anda yapılan bu değişikliklerin kamuoyunda oluşan tepkinin azaltılması telaşıyla yapıldığını vurgulayan Yıldırım, "Bu değişikliklerin sonuçları etkilemeyeceği de bilinmelidir" diye konuştu.

'GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'
Yıldırım "Eğitim Sen olarak, uzun vadede standartlaşmış merkezi sınavların kaldırılmasını, kısa vadede de MEB ve YÖK'ün alınan kararları gözden geçirmesini ve yaşadığımız dönemin gerçekliğine uygun şekilde yeniden bir planlama yapması gerektiğini düşünmekteyiz. Öğrencilerimizin geleceğini belirleyecek bu sınavların, salgın tehdidinin tamamen ortadan kalktığı bilim insanları tarafından açıklanana dek yapılmaması gerekmektedir. Öğrencilerimizin eğitim hakkı için verilecek mücadele aynı zamanda ortak geleceğimiz içindir. Geleceğimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz" dedi.