16 Nisan 2024 Salı

Eğitim Sen: ÖMK ile eşit işe eşit ücret ilkesi yok edildi

Eğitim-Sen üyesi Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da açıklama yaparak, eşit işe eşit ücret talebini dile getirdi. Eğitim emekçileri, Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi ve "kariyer basamakları sınavı"yla yarattığı eşitsizliği kabul etmediklerini vurguladı.

Eğitim emekçileri, Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve "kariyer basamakları sınava"yla yarattığı eşitsizliği dikkat çekti. Eğitim-Sen üyesi emekçiler, İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da "eşit işe eşit ücret" talebiyle eylemler yaptı.

Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılmak istenen eyleme polis izin vermedi. Bunun üzerine Eğitim-Sen şube binasında açıklama yapıldı. Eğitim emekçilerinin, çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarının Milli Eğitim Bakanlığının gündeminde olmadığı vurgulanan açıklamada, "ÖMK düzenlemesiyle kamuda yıllardır uygulanan 'eşit işe eşit ücret' ilkesi fiilen ortadan kaldırıldı. Sınav sonrasında 'başöğretmen' ve 'uzman öğretmen' unvanı alan öğretmenler aynı derece ve kademede görev yapan öğretmenlerden daha yüksek maaş alacaktır. Aynı derece ve kademedeki meslektaşlarımızın maaşları arasında 5 bin TL'ye varan farklar oluşacak" denildi.

Yüksek maaş farklılığının eğitim sisteminde yarattığı tahribata işaret eden eğitim emekçileri, eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmenin mümkün olmadığını vurguladı. Açıklamada, "Öğretmenlik mesleği itibarsız hale getirildi. Önümüzdeki dönemde çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında sorunlar yaşanması kaçınılmazdır" denildi.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi de, siyasi iktidarın ve MEB'in ana dilinde, demokratik, kamusal, bilimsel eğitim anlayışını dışlayarak hayata geçirdiği uygulamaların eğitimin niteliğinde yaşanan gerilemeyi hızlandırdığını belirtti.