8 Mayıs 2024 Çarşamba

Eğitim-Sen: Okul servisleri yönetmeliğinde yapılan değişiklik iptal edilsin

Eğitim-Sen, okul servislerinde öğrencilerin güvenli ve düzenli taşınmadığına dikkat çekerek servis araçlarında yapılan  yönetmeliğin iptal edilmesi için dava açtı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, kamusal eğitim ilkesine aykırı düzenlenen okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe dava açtıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada okul servislerinin yaşadığı kazalar ve araçlarda gerçekleşen sorunlara dikkat çekilerek, "Öğrencilerin güvenli ve düzenli taşınmasına yönelik ihtiyaç unutulmuş; bu girişimler servis şoförleri veya ticaret odalarının maliyet olarak güvenlik standartlarının aşağı çekilmesiyle sonuçlanmıştır. İşin önemi ve gereği bu hizmetin tarafı olması gereken Millî Eğitim Bakanlığı konunun dışında tutulup, okul servis araçları hizmeti yalnızca taşımacılık faaliyeti olarak değerlendirilmiş İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından çeşitli yönetmelikler yayımlanmıştır" denildi.

Açılan davada  yönetmeliğin iptali ve durdurulması için dava açıklarını belirten Eğitim-Sen, davanın konularını madde madde sıraladı: 
"Okul servis araçlarında, aracın içinin görünmesini ve denetlenebilir olmasını sağlayan beyaz cam dışında cam kullanılmaz ifadesi ‘şeffaf cam’ olarak şeklinde değiştirilmiş; bu da öğretmenler, veliler ve okul idarecileri için belirsizlik oluşturmuştur. Şeffaf cam ile ilgili teknik bilgi ve detaylar yoktur ve şeffaf cam ifadesi beyaz cam şartı yerine getirilmiş bir ifadedir.
Ortaokul ve lise öğrencilerinin servis araçları, okul servis araçlarında rehber bulundurma zorunluluğu kapsamından çıkartılmıştır. Yaş ve gelişim farkları ile fiziksel eşitsizlik bu yaş aralığında daha belirgindir ve bu yaş grubundaki öğrencilerin güvenli ve düzenli bir şekilde yolculuklarının tamamlanabilmesi için servis araçlarında rehber bulunması şarttır.
Okul servis araçlarındaki rehber personelin niteliksizliğini ve yetersizliğini teşvik eder şekilde, personelin en az lise mezunu olması şartı, en az ilkokul mezunu olması şeklinde değiştirilmiştir. Rehber personelin eğitim düzeyinin daha da yükseltilmesi hedeflenmelidir. İlkokul mezunlarına istihdam açmak gibi popülist politikalar yerine disiplin, iletişim, düzen sağlama, sorun çözme gibi nitelikler bu hizmet için özellikle dikkate alınmalıdır.
Çocuklar için oturma yeri, emniyet kemeri, çantaların güvenli muhafazası, kayıt sistemi gibi araç özelliklerinin öncelikli önemde olması gerekirken, okul servis araçları için 10 yaş sınırı, 1 Ocak 2018 öncesi servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda kaldırılmıştır.
Servis araçlarının 12 yaşından küçük olması şartı ise Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek, belirli zaman aralığında muayeneden geçerse 15 yaş altından küçük olabilir şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle Covid-19 önlemlerinden olumsuz etkilenen servis hizmet sağlayıcıları lehine, salgının faturası öğrencilere çıkartılmak istenmektedir."