5 Mayıs 2024 Pazar

Eğitim-Sen: Öğretmenler 'bağış' yapmaya zorlanıyor

Eğitim-Sen, koronavirüsün başladığı günden beri yaptığı açıklamaları sürdürüyor. "Dayanışma eşitliğin gönüllü birlikteliğidir" diyen Eğitim-Sen, bazı okullarda müdürlerin öğretmenlere mesaj göndererek "bağış kampanyasına" katılmaları için zorladığını bildirdi.

Eğitim-Sen, koronavirüs salgını başladığı günden beri yaptığı açıklamalarla eğitim alanında yaşanan ihlaller ve eğitim emekçilerinin taleplerine dikkat çekiyor.

"Sosyal devlettin" yapması gerekenin toplumun yaşamını sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayacak düzenlemeler yapmak olduğunu kaydeden Eğitim-Sen, iktidarın toplumun tüm kesimleri tarafından yükseltilen ücretli izin talebini görmezden geldiğini ifade etti.

"Emekçilerin, yaşamlarının tehdit altında olduğunu düşündüğünde 'çalışmaktan kaçınması' evrensel bir haktır" diyen Eğitim-Sen, DİSK'in açıkladığı çalışmaktan kaçınma hakkının kullanımı kararının doğru, yerinde ve gerekli bir karar olarak yorumlandığını ve destek gördüğünü hatırlattı.

'DAYANIŞMA EŞİTLİĞİN GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİĞİDİR'
Halkın ihtiyaçlarını gidermek, sorunlarını çözmekle yükümlü olan iktidarın IBAN numarası vererek, bağış yapılmasını istediği anımsatıldı, "Ezilenler, emekçiler zor günlerde dayanışmanın ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Dayanışma eşitlerin gönüllü birlikteliğidir, paylaşımdır, gereksinimi olana destektir" dedi.

'MÜDÜRLER MESAJLA BAĞIŞ YAPMAYA ZORLUYOR'
Eğitim alanında, "bağış kampanyası"na katılımın zorunlu olduğu yönünde eğitim emekçilerine mesajlar gönderildiğini bildiren Eğitim-Sen, "Dün akşam başlayan yardım kampanyasının hemen ardından, okul iletişim gruplarına okul müdürlerinin attığı kampanyaya katılıma zorlayıcı mesajlar bu konuda yaşanacakları göstermektedir. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, her kademedeki eğitim yöneticilerinin, çalışanları bağış kampanyasına katılmaya zorlamaması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunar" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerin yaşadığı sıkıntı ve çözüm önerilerini sunduklarını bildiren Eğitim-Sen, bakanlıktan "kısa sürede açıklama yapılacağı" yönünde bilgi verilmesine rağmen hala bir gelişme olmadığına dikkat çekti. Eğitim-Sen, MEB'i hızlı davranmaya ve gelişmeleri paylaşmaya çağırdı.

'OCAK 2020 DÖNEMİNDE EĞİTİM EMEKÇİLERİ GÖREVE BAŞLATILSIN'
Milli Eğitim Bakanının, katıldığı bir televizyon programında ek öğretmen ataması ile ilgili takvimin yakında açıklanacağını ifade ettiği belirtilerek, öncelikle Ocak-2020 döneminde ataması yapılan eğitim emekçilerinin göreve başlatılması istendi.

Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali'nin, salgına karşı gözetilmesi gereken temel ilkeleri yayınladığı hatırlatılarak, "Hükümetlere ve karar vericilere, süreci eğitim sendikaları ve örgütleri ile beraber sürdürme çağrısı yapıldı. Toplam 12 ilke ve önerinin bulunduğu metnin Türkçesi Eğitim Sen tarafından kısa bir süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak" denildi.

UNESCO tarafından koordine edilen, MEB’in de dahil olduğu Eğitim Bakanlıklarının, Eğitim Enternasyonali’nin ve pek çok uluslararası eğitim örgütünün üyesi olduğu "Uluslararası Öğretmen Görev Gücü"nün, salgından etkilenen öğretmenlerin desteklenmesi için bir kampanya başlattığı hatırlatılarak, yapılan açıklamada salgından 1.5 milyardan fazla ve 63 milyon öğretmenin etkilendiği  belirtildi.

Devletlere, resmi ve özel eğitim sağlayıcılara ve tüm bileşenlere şu taleplerin yerine getirilmesi için çağrı yapıldığı kaydedildi: 
a. İstihdamı ve ücretleri koruyun.
b. Öğretmenlerin ve öğrenenlerin sağlık, güvenlik ve refahını önceleyin.
c. Öğretmenleri Covid 19 ile ilgili alınacak eğitim önlemleri kararlarına dahil edin.
d. Yeterli profesyonel destek ve eğitim sağlayın.
e. Eğitim alanında alınacak önlemlerin merkezinde "eşitlik" olsun.
f. Yardım önlemleri ile ilgili kararlara öğretmenleri dahil edin."

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, iktidarı ve MEB'i yapılan uyarı ve önerileri dikkate almaya çağırdı.