17 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim- Sen: 'Haydi Çocuklar Camiye' projesine son verilmeli

Eğitim-Sen, AKP'nin Kağıthane ve Şişli'deki okullarda uyguladığı "Haydi Çocuklar Camiye" projesinin camiye giden ile gitmeyen çocuklar arasındaki ilişkilerde ötekileştirme ve ayrıştırmaya sebep olacağını belirtti, uygulamaya derhal son verilmesini istedi.
Eğitim- Sen İstanbul 3 No'lu Şube, AKP iktidarının "Haydi Çocuklar Camiye" projesine ve eğitimin gericileştirilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, Beşiktaş'ta lise düzeyindeki okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayıyla gerçekleştirilen bir soruyu hatırlattı. 
 
Soru şöyle:
"Kendi kendime diyorum ki: Şişli, Kadıköy, moda gibi semtlerde doğan, büyüyen, oynayan Türk çocukları milliyetlerinden tam bir derecede nasip alabiliyorlar mı? O semtlerdeki minareler görülmez, ezanlar işitilmez, ramazan ve kandil günleri hissedilmez. Çocuklar, müslümanlığın çocukluk rüyasını nasıl görürler? İşte bu rüya, çocukluk dediğimiz bu Müslüman rüyasıdır ki bizi henüz bir millet halinde tutuyor. Fazla medenileşen üst tabakanın çocukları ezansız yeni semtlerde alafranga terbiye ile yetişen (…) ve Türklükleri'ni hissedemiyorlar.
 
Soru: Bu parçada boş bırakılan yere, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
 
a-Doğarken kulaklarına ezan okunmuyor.
 
b-Çocukların sütü çok temiz, karakterleri kuvvetli oluyor.
 
c-Türk çocukluğunun en güzel rüyasını göremiyorlar,
 
d-Sadece rüyalarında inançlarını yaşıyorlar.
 
e- Başka semtlerdeki akranlarını küçümsüyorlar."
 
Söz konusu sorunun iktidarın "ötekileştirme politikası"nın bir yansıması olduğunu belirten Koçak, "Bu ötekileştirmeye çocuklar da dahil edilmek isteniyor" dedi.
 
'ÖĞRENCİLER DİNİ SOHBETLERE KATILMAYA ZORLANIYOR'
 
Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin dini sohbetlere katılmaya zorlandıklarını kaydeden Koçak, öğrencilerin buna tepki gösterdiğini kaydetti. 
 
Ankara Sincan’da Akşemsettin İlkokulu'nda müdürün kadın öğretmenlere yönelik "topuklu ayakkabı yasağı"nı da hatırlaktan Koçak, "Müdürüm imamlıktan geldiği, işi tam bilmediği ifade edilerek geçiştirilmeye çalışılan bu süreci tanımıyor ve okul müdürü hakkında hukuki sürecin işletilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Koçak, Şişli ve Kağıthane'dedeki okullarda uygulanan "Haydi Çocuklar Camiye" projesine dikkat çekti ve ekledi: "Projenin içeriği 'Namazını camide kıl, puanları topla, ödülünü kap' olarak belirlenmiş. Bu sistem hem olgunluğa erişememiş bir bireyi dini bir sistemin içine sokmak hem de yarış sistemiyle çocukları ödülle kandırmaktadır."
 
Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, söz konusu projeye ilişkin şunları söyledi: "Reşit olmayan çocuklara da ulaştırılan tanıtım metinlerinde korku ve kaygıyı yaratacak ifadelerin olduğu, yine giden ve gitmeyen çocuklar arasındaki ilişkilerde ötekileştirme ve ayrıştırmaya sebep olacaktır. Site tanıtımında ise; ülkemizde yaşayan farklı kimlik, mezhep ve dinleri yok sayan yaklaşıma sahip olan bu proje ideolojiktir. Etkinlik adı altında yapılan ideolojik çalışmalar çocuk hakkı ve eğitim hakkı ihlalidir." 
 
Bu ve benzeri uygulamaların istisna olmadığını vurgulayan Koçak, "Sadece bazı okul idareleriyle sınırlı olmadığını maalesef soruşturma ve itiraz süreçlerinde MEB’in ortaya koyduğu yaklaşımda görüyoruz. Ülkemizdeki eğitim niteliğinin düşüşü ve eğitimde şiddetin artışıyla ilgili tartışmalarda bu tür uygulamaların ciddi bir etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bir an önce bu tür çocukların ve toplumun bilimsel gelişimine katkı sağlamayacak, aksine ayrıştıran ötekileştiren sorgusuz ve toplumun ortak yaşam değerlerini yaratılmasını engelleyebilecek sebep olacak uygulamalardan vazgeçilmelidir" dedi.