3 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim-Sen: Eğitimciler, öğrenciler ve veliler kaderine terk edildi

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, yüz yüze eğitimin başlamasının ardından yaşanan eksiklere ilişkin yaptığı açıklamada, eğitimcilerin ve öğretmenlerin kaderine terk edildiğini kaydetti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen ) Diyarbakır Şubesi, yüz yüze eğitimin başlamasının ardından yaşanan eksikliklere dair Ziya Gökalp Lisesi giriş kapısı önünde açıklama yaptı. Söz alan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Volkan Tuncer, pandeminin başlamasından bu yana diğer ülkelerde eğitim sorunlarına sağlık sorunları gibi öncelik verildiğini belirterek, "Dünyada eğitimle ilgili genel durum böyle iken ülkemizde okullar süresiz kapatılmış, eğitimciler, öğrenciler ve veliler kendi kaderlerine terk edilmiştir" dedi.

Kapatılan okullarla birlikte uzaktan eğitime erişemeyen, internet tablet bilgisayar gibi olanaklardan yoksun 6 milyon öğrencinin eğitime ulaşamadığına dikkat çeken Tuncer, "Bu süre içinde okul terki oranları ciddi anlamda artmış, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlenme oranlarının da yükseldiği görülmüştür. Anadilinde eğitim göremeyen çocuklarda eğitim dilinden uzaklaşmaya bağlı olarak öğrenme kaybı oluşmuş,  çocukların genelinde zihinsel sağlık ve sosyal açıdan stres ve kaygı halinin artmasına neden olmuştur" diye konuştu.

Birçok tedbirin göz ardı edilerek yeni dönemde yüz yüze eğitimin başlatıldığının altını çizen Tuncer, "Tedbirler alınmadığı gibi gelinen noktada kentimizde okullarda yıkım, tadilat fiziki alt yapı onarımı gibi gerekçelerle taşınmalardan kaynaklı yaşanan kaos ortamında öğrenci, öğretmen ve veliler eğitime başlamıştır. Mevcut öğrenci sayıları binleri, öğretmen sayıları yüzleri bulan okulların nakilleri büyük panik, kaygı ve belirsizliği de beraberinde getirmiştir" dedi.

Ders saatlerinin öğrenci, öğretmen ve velilere sorulmadan 40 dakikaya çıkarıldığına değinen Tuncer, "Talebimiz en yakın zamanda Milli Eğitim'in hem anasınıfı hem de diğer sınıfların ders sürelerini pandemi koşullarını gözeterek tekrar 30 dakika olarak düzenlemesidir" ifadelerini kullandı.