20 Nisan 2024 Cumartesi

Eğitim-Sen Bursa Şubesi: Karanlığa teslim olmayacağız

Eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Bursa Şubesi, yaratılmak istenen karanlığa karşı halkların yan yana durması ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Eğitim-Sen Bursa Şubesi, eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin KESK binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, siyasi iktidarın 2023 hedeflerine ulaşmak için her türlü yöntemi denediğini ifade etti. Erdem, "Siyasi iktidarın kendisini değişmez ve seçeneksiz kılacak yeni bir rejimi inşa etmek için kullandığı en önemli araçlardan biri eğitimdir. Bu nedenle de eğitim ve yükseköğretim alanına yönelik sürekli bir değişim, dağılma ve yeniden oluşturma süreci izlenmektedir" dedi.

Erdem, eğitim alanında yaşananları şöyle sıraladı:
İmam hatip okulları temel okullar haline getirilmeye çalışılmaktadır. Okullaşma politikaları ve yerleştirme sistemi bu hedefe göre yeniden yapılandırılmaktadır.
Öğretim programlarının içerikleri bilimsellikten uzaklaştırılmakta, dini bir bakış açısıyla sürekli yeniden yapılandırılmaktadır.
Dini vakıf ve derneklerle yapılan iş birlikleri, imzalanan protokoller aracılığıyla eğitim hizmeti bu yapılara devredilmekte; devlet bu alanda bulunan görevlerini dini oluşumlara bırakmaktadır.
Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde liyakat değil siyasi iktidara sadakat ve sendikal, siyasal yakınlık etkili olmaktadır.
Tüm okullarda mescit açılması başta olmak üzere örtük müfredat uygulamaları ile 'din' referanslı bir yaşam normalleştirilmeye çalışılmaktadır.
Zorunlu din dersleri ve seçmeli derslerle ilgili düzenlemelerle öğrencilerin sürekli dini içerikli dersler alması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Ders kitapları ve araçlarının içerikleri dini referanslarla oluşturulmaktadır.
Öğretmen alımında uygulanan mülakat sistemi ile siyasal iktidarın makbul görmediği öğretmenler elenmektedir.
Öğrenci yurtları ve pansiyonları tarikatlarca kuşatılmakta ve kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.
Okul bahçelerinin namazlar için kullanılmaya başlanması, öğretmenlerin namazlarda görevlendirilmesiyle yeni rejim görünür hale getirilmeye çalışılmaktadır.
Eğitim yöneticileri başta olmak üzere kamu yöneticileri öğrencilerin imam hatip okullarına gitmesi için yoğun çaba göstermektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı adeta gölge eğitim bakanlığı gibi çalışmaktadır.

Yaratılmak istenen karanlığa karşı halkların yan yana durmasını ve birlikte mücadele etmesini isteyen Erdem, "Eğitim Sen olarak bulunduğumuz her yerde eğitim alanının mücadele alanına dönüştürülmesinin bugünün en acil görevi olduğunun farkındayız. Şimdi yapılması gereken yan yana gelmek, sözümüzü ortaklaştırmak ve geleceğimiz için ayağa kalkmaktır" diye belirtildi.