18 Mayıs 2024 Cumartesi

Eğitim-Sen: Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun gasp edilmesini kabul etmiyoruz

Eğitim-Sen Genel Merkezi, yayımladığı basın açıklamasında "Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun gasbedilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Eğitim-Sen Genel Merkezi, "Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun gasbedilmesini kabul etmiyoruz" başlıklı basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri dünyada eşine az rastlanır bir mücadele yürütüyor. Üniversitelerinin akademik ve etik ilkelerine, bu ilkelerin yaşam bulduğu demokratik ve özgürlükçü bir akademik iklime, katılımcı ve çoğulcu bir yönetim işleyişine her gün daha sıkı sarılıyorlar. Türkiye'de üniversitelerin isimleri keyfi, siyasi, hukuksuz uygulamalarla anılırken, her gün skandal haberlere konu olurken, bir üniversite akademisyeniyle, öğrencisiyle, idari ve teknik personeliyle niteliğini korumaya, baskıcı ve dayatmacı uygulamalara karşı iradesine, üniversiteyi üniversite yapan ilkelere sahip çıkıyor" diye kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin dünyada eşine az rastlanır bir mücadele yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Üniversitelerinin akademik ve etik ilkelerine, bu ilkelerin yaşam bulduğu demokratik ve özgürlükçü bir akademik iklime, katılımcı ve çoğulcu bir yönetim işleyişine her gün daha sıkı sarılıyorlar" denildi.

Eğitim-Sen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'de üniversitelerin isimleri keyfi, siyasi, hukuksuz uygulamalarla anılırken, her gün skandal haberlere konu olurken, bir üniversite akademisyeniyle, öğrencisiyle, idari ve teknik personeliyle niteliğini korumaya, baskıcı ve dayatmacı uygulamalara karşı iradesine, üniversiteyi üniversite yapan ilkelere sahip çıkıyor.

"Kayyum atanır gibi üniversiteye rektör olarak atanan Melih Bulu ise YÖK'ü de yanına alarak usulsüzlüklere, hukuksuzluklara ve kendisini dayatmaya devam ediyor. Atadığı rektör yardımcısını, dekan vekili olarak atayarak üniversitenin senatosunda bir kişinin hem rektör yardımcısı, hem Sosyal Bilimler Enstitüsü müdür vekili, hem de Fen Bilimleri Enstitüsü müdür vekili olarak yer almasını sağlıyor. Seçilen kişilerin dekan olarak atanmasını engelleyen ve vekâleten yürütülen görevlerle senatodaki temsil dengesini bozmayı amaçlayan Melih Bulu, kendi iradesini üniversitenin iradesine dayatıyor.

"Eğitim-Sen olarak liyakatin, özerkliğin, üniversite bileşenlerinin iradesinin, akademik özgürlüğün, akademik ve etik ilkelerin kısaca üniversiteyi üniversite yapan niteliklerin ayaklar altına alındığı bu uygulamayı kabul etmediğimizin bilinmesini istiyoruz. Yaşananlar karşısında emek, barış ve demokrasi güçlerini Boğaziçi Üniversitesi'nin yanında durmaya, demokratik özerk üniversite ilkelerini sahiplenmeye ve Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun gaspına karşı çıkmaya davet ediyoruz."