8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Eğitim gerici vakıf ve derneklere teslim edildi'

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube, yeni yılın ilk günlerinde eğitimde olumsuzlukların yaşandığına dikkat çekerek, gerici eğitimin yaygınlaşması için birçok vakıf/dernek kurulduğuna açıkladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 2 No'lu Şube, Kadıköy'deki şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen İstanbul 2'nolu Şube Başkanı Kazım Yılancı, 2020 yılının ilk günlerden bile eğitimde olumsuzlukların yaşandığını söyledi ve "İşte; bütün uyarılarımıza kulaklarını tıkayanların, görevlerini yapmayanların inşa ettikleri 'Yeni Türkiye' ve eğitim sisteminden kesitler" diye konuştu.

Yurtlarda öğrencileri istismar edenlere ses çıkarmayanların Van'da doğum günü kutlamak amacıyla birbirine sarılan iki öğretmene ceza verdiklerine dikkat çeken Yılancı, konuşmasına şöyle devam etti: "Üsküdar, Ümraniye Sancaktepe ilçelerinde milli eğitim müdürlüklerinin oluruyla 'Ufukta Bilim Var' diyerek sadece erkek öğrencilere yönelik cins ayrımcı projeler yürütebiliyorlar. MEB ile imzaladığı protokolle geniş imkanlar kazanan Tügva Beykoz'da okullarda 31 Aralık günü yılbaşı kutlamalarını bahane ederek, insanlarımızın yıllardır yaptıkları yılbaşı kutlamalarını kriminalize etmeye çalışmıştır. Yapılan faaliyet esas itibariyle anayasanın güvence altına aldığı inanç ve vicdan hürriyetine saldırı niteliğindedir."

Gerici uygulamaların yaygınlaştırılması için birçok vakıf/dernek kurulduğunu belirten Yılancı, 2015 yılında MEB ile imzalanan protokolün bunun önünü daha da açtığını ifade etti. Ve eğitim olarak yaşananları asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

Yılancı, sendika olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Önder İmam Hatipliler derneği arasında imzalanan protokolün iptali için açtığı davada protokol metninin kendi taraflarına verilmemesi nedeniyle mahkemenin ilerlemediğini kaydetti. Yılancı, "Bilgi edinme kanunu kapsamında talep ettiğimiz protokol metnine ulaşmak için de ayrıca açmış olduğumuz davayı kazandık. İdare Mahkemesi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü bu konuda mahkum etmiştir" dedi.