26 Nisan 2024 Cuma

Ege'de tütün üreticileri ayağa kalktı

Dayatılan 55 lirayı reddeden tütün üreticileri Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli'de miting düzenledi, şirketlerin bin 900 lira kazandığını kaydetti ve "100 liranın altını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Ege'de tütün üreticileri ayağa kalktı. Maliyetleri 75-80 lirayı, işçi yevmiyelerinin ise 300 lirayı geçtiği halde şirketlerin kendilerine sunduğu 55 lirayı reddeden Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli'de düzenledikleri mitingle şirketlerin bin 900 lira kazandıklarını bu dayatmaya boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

AKP-MHP iktidarının neoliberal politikaları sonucu kamu şirketlerinin özelleştirilmesinden TEKEL'in de nasibini almasıyla tütün üreticileri açlık ve yoksulluğa mahkum ediliyor.

Maruz kaldıklarını mitingde dile getiren tütün üreticileri maliyetin 75-80 lirayı bulduğunu söyledi. Üreticilerden Özkan Çiftçioğlu, yevmiyelerin 300 lirayı geçtiğini belirtirken, "Biz üretiyoruz. Şirketler de bizi dinleyecek" dedi.

Gülsüm Gül ise, "Tütün şirketleri kilogramdan bin 900 lira kazanırken biz neden 55 liraya razı olalım" diye sordu.

Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Kubilay Koç, TEKEL özelleştirilmeden önceki durumu hatırlatarak, özelleştirmelerin sonucuna dikkat çekti. Eksperlerin fiyat vermediğini değer biçtiğini söyleyen Koç, sözleşmelerin geçtiğimiz nisan aylarında imzalandığını, 100 liranın enflasyon farkına bile yetmediğini, üreticilerin daha fazlasını hak ettiğini söyledi.