26 Nisan 2024 Cuma

Ege'de bir yılda çalışma alanında 4 bin 123 hak ihlali yaşandı

İHD'nin hazırladığı rapora göre, son bir yıl içerisinde çalışma yaşamı alanında 4 bin 123 hak ihlali yaşandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu, 2018 yılında Ege Bölgesi'nde çalışma yaşamı alanında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu dernek binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
 
Raporun, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Muğla, Balıkesir ve Isparta illerini kapsadığı ve yerel basın taramaları ile doğrudan yapılan başvurular sonucu hazırlandığı belirtildi.
 
Hazırlanan raporu Çalışma Yaşamı Komisyon üyesi Caner Canlı okudu. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin bağlayıcı hükümlerine karşın hak ihlallerinin 2018 yılında da artarak devam ettiğini ifade eden Canlı, hak ihlaline en fazla uğrayan kesimin inşaat işçileri ile tarımda çalışan işçiler olduğunu kaydedildi.
 
Aliağa ilçesinde, bir fabrikada patlama meydana geldiğini ve can kaybının yaşandığını aktaran Canlı, "2018'in sonuna doğru belediyedeki İZBAN işçileri, toplu sözleşme haklarını kullanabilmek için greve başladı. Grevlerinin belli bir zamanında Cumhurbaşkanı'nın İzmir'e geldiği gün verdiği talimatla ve daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İZBAN grevi altı aylık süre ile ertelendi. 2018'de başlayıp, 2019'a sarkan TARİŞ'te sendikalaşma çalışması yapan işçilerin işten atılması ile son buldu ve işçilerin TARİŞ önünde oturma eylemi yaptıkları görüldü. İşçilerin yapmış oldukları değişik eylemlerde gözaltılar yaşanmış, gözaltılar ifade alınması sonucu serbest bırakılmışlardı" dedi.
 
Canlı, insan hakları savunucuları olarak çalışma yaşamının uluslararası sözleşmelerdeki ve Anayasa'daki yasalar doğrultusunda uygulanmasını, evrensel bildirgedeki belirtilen tüm hakların çalışanlar lehine kullanılmasını talep etti.
 
Raporda, Ege Bölgesi'nde 2018 yılında 95 iş cinayeti yaşandı. aynı dönemde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle 308 iş kazası yaşandı. 2028 kişi işten atılırken 640 kişi ihraç edildi. Maaşlarını alamadıkları için 271 eylem yapıldı. 2 kişi aynı dönemde açığa alınırken, 1 işyeri kapatıldı, 1 kişi işten atıldığı için açlık grevi yaptı. Rapora göre; 759 kişi gıdadan zehirlendi, 7 kişi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle işten atıldı, 2 kişi maaş alamadığı için intihar etti. Aynı yıl 5 grev kararı alındı.
 
İHD raporuna göre, Ege Bölgesi'nde 4 bin 123 hak ihlali ile karşılaşıldı.