1 Mayıs 2024 Çarşamba

Ege'de 25 başlıkta 384 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege bölgesinde gerçekleşen hak ihlallerini açıkladı. 25 başlıkta 384 hak ihlali yaşandığı belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege bölgesinde gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin raporunu şube binalarında açıkladı.

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu adına yapılan açıklamada, insan haklarının varoluşuyla birlikte, bu haklardan her bireyin eşit faydalanması gerektiği vurgulanarak "Kadınlar uzun bir süre bu haklardan eşit bir biçimde yararlandırılmadılar. Çünkü tarih boyunca hiçbir zaman dünyayı erkekler ile eşit paylaşmadılar" denildi.

Cins ayrımcılığının karşı kadınların mücadelesinin devam ettiği belirtilen açıklamada, kadına yönelik halk ihlallerinin ilk önce ailede başlandığına dikkat çekildi.

1980 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi" (CEDAW) üye ülkelerin imzasına açıldığı hatırlatılan açıklamada, ikinci önemli sözleşmenin İstanbul Sözleşmesi olduğuna işaret edildi. 

Şiddeti önleme konusunda politik bir tutum takınması gerektiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Şiddeti özendirici söylem ve uygulamalardan vazgeçilmeli, hiçbir şekilde tahrik ve iyi hal indirimi uygulanmamalıdır. Yasalarda öngörülen cezalar üst sınırdan verilmeli, İmza konulan uluslararası sözleşmelerden olan İstanbul Sözleşmesinin iç hukuka gerçek etkisi sağlanmalıdır."

Açıklamada, şiddetle ayrımcı politikaların sonlanıncaya dek mücadele edileceğinin altı çizildi ve Ege bölgesinde 25 başlıkta toplam 384 hak ihlali yaşandığı bilgisi paylaşıldı.

Rapora göre, Öğrenci toplu yemekte zehirlenme (98), kadın cinayeti (67), çocuk istismarı (51), kadına taciz ve tecavüz (28), kadına darp (55) en fazla öne çıkan hak ihlalleri oldu.