2 Mayıs 2024 Perşembe

Ege Üniversitesi öğrenci köyünde yüzde 8 zam

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Ege Üniversitesi'ne bağlı öğrenci köyündeki yurtlara yapılan yüzde 8'lik zammı Meclis gündemine taşıdı. Çepni, iktidarın pandemi koşullarında öğrencileri ve aileleri mağdur ederek bir kez daha kar odaklı hareket ettiğini kaydetti. 

Covid-19 sagını günlerinde çok sayıda aile ekonomik zorluklarla mücadele ederken Ege Üniversitesi'ne bağlı öğrenci köyündeki yurtlara, geçen yıla göre yüzde 8 oranında zam yapıldı. Salgının ilk günlerinde Umre'den gelenler için öğrenciler gece yarası apar topar kaldıkları yurtlardan çıkarılmıştı. Hijyenin önemine dikkat çekilen bu günlerde barınma, yemek ve ulaşım sorunlarına çamaşırhaneye yapılan zamlarla bir de temizlik sorunu eklendi. 

Öğrenciler açısından en önemli sorunlardan biri barınma. Devlet tarafından barınma hakları karşılanmayan öğrenciler, vakıflar, üniversiteler ve özel kişiler tarafından işletilen yurtlarda kalmak zorunda kalıyor. Çoğu vakıf, özel ve üniversite yurtları ticarethane olarak yönetildiği için öğrencilere de müşteri gözüyle bakılıyor. Yurt ücretlerine her yıl katlanarak artan zamlar yapılıyor. Barınma ücretine yemek, ulaşım, eğitim öğretim için giderler de eklenince aileler ve öğrenciler için büyük mağduriyetler yaşanıyor. 

Ege Üniversitesi'ne ait öğrenci köyünde de barınma giderlerine 2021 eğitim dönemi için yüzde 8 oranında zam yapıldı. Buna göre,  çift kişilik odaların fiyatı aylık 470 TL'den 510 TL'ye, tek kişilik odaların fiyatı ise aylık 800 TL'den 870'ye çıktı. 

Hijyen ve temizliğin önemine dikkat çekilen salgın günlerinde çamaşırhane fiyatlarına da zam yapıldı. 1,5 TL olan çamaşırhane ücreti 4 TL'ye yükseldi. Yıkama ve kurutma ücretiyle birlikte çamaşırhane ihtiyaçlarını karşılamak isteyen bir öğrenci 8 TL ödemek zorunda kalacak. 

İktidarın her fırsatta ilk olarak öğrencilere saldırdığını kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve  Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, öğrencilerin mağdur edilmesine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Murat Çepni'nin, Bakan Kasapoğlu'na yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 

"Dar gelirli kesim, içinde bulunduğunuz salgın sürecinde büyük ekonomik yıkımlarla baş etmeye çalışırken; 2021 Eğitim yılı için Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'nde oda ücretlerine ve çamaşırhane fiyatlarına zam yapılmasının gerekçesi nedir? Bu zam yapılırken işçi/memur maaşlarına yapılan zamlar, içinde bulunduğumuz ekonomik durum ve enflasyon dikkate alınmış mıdır?

Salgın sürecinde kullanılan yurtların, temizlik, hijyen ve güvenlik, gibi düzenlemeleri yapılmış mıdır?

Üniversite bulunan illerde, üniversite öğrencilerinin tamamının barınma ihtiyacını karşılayacak sayı ve kapasitede Devlet yurtları bulunmakta mıdır? Devlet yurtları tüm öğrencilerin barınma ihtiyaçları karşılanmıyorsa yurtların sayı ve kapasitesini arttırarak öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?"