7 Mayıs 2024 Salı

Ege Bölgesi 'Demokrasi yürüyüşü'nün startını verdi

HDP İzmir İl Örgütü "Demokrasi yürüyüşü" kapsamında parti binası önünde yaptığı açıklamanın ardından Edirne'ye yürüyüşünün startını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü "Demokrasi yürüyüşü" kapsamında parti binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, ESP, SGDF, Kaldıraç, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyeleri, Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, HDP Aydın, Manisa, Muğla İl Örgütleri ile demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Açıklama öncesi çok sayıda polis il binası önünü ablukaya aldı. "Hep Birlikte Demokrasi" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, darbeye karşı "demokrasi yürüyüşü" programı çerçevesinde Ege Bölgesi'nden Edirne F Tipi Hapishanesi önüne hareket için start verdiklerini söyledi.

Türkiye'de büyük bir ekonomik, demokrasi ve siyasi krizin baş gösterdiğini belirten Kemalbay, bu sorunların her gün derinleştiğini ve içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade etti. HDP'nin herkesi kucaklayan bir mücadele programı olduğunu dile getiren Kemalbay, "AKP ve MHP iktidarı altında Türkiye geleceğini karanlık görüyor. Bu nedenle bu karanlık tabloyu ortadan kaldırabilecek olan halkların demokrasi talepleridir. Türkiye'de bütün demokrasi güçlerinin, toplumsal muhaliflerin ve kendisine insanım diyen herkesin bir araya gelmesiyle hep birlikte yeni özgürlükçü, eşitlikçi ve yeni yaşamı inşa etmek için yürüyüşünü startını veriyoruz" şeklinde konuştu.

'İKTİDAR KENDİSİNE SİYASETEN GÜVENMİYOR'
HDP İl binasının polis ablukasına almasının hiçbir gereği olmadığını belirten Kemalbay, düşünce ve ifade özgürlüğü önünde bu kadar baskı yaratılmasının tek bir anlamı olduğunu ve iktidarın siyaseten kendisine güvenmediğini söyledi. Polisin oluşturduğu barikatların siyasi barikatlar olduğunu dile getiren Kemalbay, "Koronavirüs salgın sürecinde demokratik hak ve özgürlüklerini baskı altına almak için fırsata çevrilmek istendiğini görüyoruz. Türkiye'de binlerce işçi fabrikalarda harıl harıl çalışıyorsa mevsimlik tarım işçileri harıl harıl çalışıyorsa eğer biz buna deriz ki önlemler ancak ve ancak baskı ve zulüm politiklerinin bir sonucudur" diye belirtti.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Türkiye halklarının güvenceye ihtiyacı olduğunu söyleyen Kemalbay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de emekçilerin, çiftçilerin, işçilerin, kadınların toplumun güvenceye ihtiyacı vardır. Biz Edirne'den ve Hakkari'den başlayacağımız yürüyüş  ile halkların bu taleplerini ifade etmek istiyoruz. Hakkari ve Edirne'den yarın başlayacak olan yürüyüşümüz halklarımızın taleplerini kucaklaya kucaklaya Ankara'ya kadar taşınacaktır. Ankara'da her birlikte nasıl bir demokrasi inşa edebiliriz bunun tartışmasını mücadelesini yürütmek için bir araya geleceğiz. Yine Edirne Cezaevinde Tayyip Erdoğan'ın rakibi olan Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan ile beraber rehin tutulmaktadır. Zindanlardaki tutukluların sorunlarına dikkat çekeceğiz. Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz. HDP Türkiye'de barışın teminatıdır. Barış içinde bir toplum yaratmak için mücadele ediyoruz. Bu çürüyen yozlaşan ve yolsuzlukla dolan bu düzene artık dur demek zamanı geldiği için bu yürüyüşümüzün 81 milyona ulaşmak için yapıyoruz. 81 milyona şunu diyoruz. Yeni bir yaşamı birlikte yarata biliriz. Mutlaka kazanacağız."