28 Mart 2024 Perşembe

'Efrîn'imize geri döneceğiz'

Efrîn'in Türk devleti tarafından işgal edilmesinin 5. yıldönümünde Efrîn Toplum Kurumu Eşbaşkanı Xelil Mihemed işgalin sonuçlarını ETHA'ya değerlendirdi. Mihemed, "Efrîn'imize geri döneceğiz" dedi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgalinin üzerinden 5 yıl geçti. 20 Ocak 2018'de başlayan işgal saldırılarına karşı 58 günlük "Çağın Direnişinin" sergilendi. Fakat Efrîn işgalci Türk devleti ve çetelerinin eline geçti. İşgalin ardından Efrîn halkı topraklarını terk etmek zorunda kaldı, kamplara ve Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin diğer kentlerine yerleşti.

Yaklaşık bir yıl önce Qamişlo'da kurulan Efrîn Toplum Kurumu, göçmen Efrîn halkının kültürünü yaşatmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Kurum, aynı zamanda işgalle birlikte zor durumda kalan Efrînlilere de yardımcı oluyor. Efrin Toplum Kurumu Eşbaşkanı Xelil Mihemed, Efrîn'in işgalinin bölge ve halk üzerindeki etkilerini ETHA'ya anlattı.

Efrîn'in Mabata ilçesinden olan Xelil Mihemed, işgalin ardından Qamişlo'ya yerleşti. Bir yıl önce kurulan Efrîn Toplum Kurumu'nun kurucuları arasında yer alan Mihemed, "Kurum aracılığıyla elimizden geldiğince halkımıza hizmet ediyoruz" dedi.

'TÜRK DEVLETİNİN HEDEFİ BÜTÜN KÜRTLERDİR'
İşgalci Türk devletinin hedefinin sadece Efrîn halkı değil aynı zamanda bütün Kürtler olduğunu belirten Mihemed, Türk burjuva devletinin tarihi boyunca birçok kez ezilen halkları soykırıma uğrattığını söyledi. Türk devletinin ezilen halkları Türkleştirmek istediğini söyleyen Mihemed şunları vurguladı: "Türk devletinin bir şiarı var; 'tek dil, tek bayrak, tek millet'. Diğer halkların hiçbirini kabul etmiyorlar. Bunlardan biri de Kürtler. 2018 yılında saldırdıkları zaman tek hedeflerinin Efrîn olduğunu söyleyemeyiz. Hedefleri bütün Kürtlerdi. Bütün Kürtleri yok etmek istiyorlar."

Kürt halkının, artık eski Kürt halkı olmadığını vurgulayan Mihemed, işgalci Türk devletine seslenerek, "Sen kaç yıldır Kürtlere karşısın ama Kürtleri yenemedin" diyerek Kürt halkının direnişine işaret etti. 

Efrîn'den göç etmek zorunda kalan halkın yaşadığı zorlukların yanı sıra doğa talanına da dikkat çeken Mihemed, "Kürtlere karşı olmayı geçelim Efrîn'in ağaçlarını dahi kesiyorlar. Efrîn halkını kaçırıp işkence ediyorlar. Topraklarından çıkarma, ağaçların kesilmesi, para için insanların derdest edilmesi gibi suçlar işliyorlar" sözleriyle Türk burjuva devleti ve çetelerinin işlediği suçlara işaret etti. 

'EL NUSRA VE DAİŞ'İ GÜÇLENDİREN TÜRK DEVLETİDİR'
Efrîn'e Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) çetelerinin yerleştirilmesini anlatan Mihemed, "Sadece kıyafetleri değişiyor. Türk devleti işgalciliğini çetelerin yerel bir güç olmasını kullanarak gizlemeye çalışıyor. Kendini temize çıkartmaya çalışıyor. Bugün El Nusra'yı ve DAİŞ'i güçlendiren Türk devletidir" dedi.

EFRÎN'İN DEMOGRAFİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Efrîn işgalinin ardından Türk devletinin bölgeye birçok farklı halklardan insanları yerleştirdiğini söyleyen Mihemed, "Böylelikle bölgenin demografik yapısını değiştirmek, Efrîn'in kültürünü yok etmek istediler. Efrîn halkının yaşadığı bu acı anlatılamaz" diye konuştu.

'ONLARCA SÖMÜRGE EVİ İNŞA EDİLDİ'
Türk devletinin Efrîn'in demografik yapısını değiştirmeye çabaları sonucu sömürge evleri inşa edildiğini anlatan Mihemed şunları söyledi: "Efrîn'in kendi halkını çıkarmaya zorlayıp başka halkları yerleştirmek istiyorlar. Onlarca sömürge evi inşa ettiler. Dışarıdan gelen insanları buralara koyuyorlar. Bu şekilde Efrîn'i yok etmek, Rojava'dan koparmak istiyorlar. Sadece Efrîn değil, Serêkaniyê ve Girê Spî de böyle."

'YPG-YPJ'YE İNANCIMIZ VAR'
Türk devletinin kara bir tarihe sahip olduğunu kaydeden Mihemed, "Efrîn'e dönüşümüz gerçekleşecek. Bütün zorluklara, Türk devletinin bütün yaptıklarına rağmen inancımızı kaybetmiyoruz. Hareketimize, YPG-YPJ'ye inancımız var. Geri döneceğiz" dedi.

Efrîn halkına çağrıda bulunan Mihemed şunları ifade etti: "Efrîn halkı moralini bozmamalı. İnancını zayıflatmamalı. Öncesinden daha güçlü ve daha önde kendisine sahip çıkmalı, kendisini örgütlemeli. Örgütlülüğümüz ne kadar güçlü olursa ancak o zaman Efrîn'e geri dönebiliriz. Efrîn halkımız inancını yitirmemeli. Efrîn'imize döneceğiz."