29 Mart 2024 Cuma

Editörümüz İsminaz Temel tahliye edildi

Aralarında editörümüz İsminaz Temel ve ESP'lilerinde olduğu 3'ü tutuklu 23 kişinin yargılandığı dava görüldü. Duruşmada İsminaz Temel tahliye edilirken Erkan Kakça ve Coşkun Yiğit'in tutukluğuna devam kararı verildi.
Aralarında editörümüz İsminaz Temel ve ESP'lilerinde olduğu 3'ü tutuklu 23 kişinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya İsminaz Temel, Bakırköy Kadın Hapishanesi'nden getirildi. Duruşmayı Hollanda Barosu avukatlarından Hans Langerberg ve Angeia Meijer de izledi.
 
Savcı mütalaasında gizli tanıklar ve tanıklar halkında zorla getirilme kararı isterken, tutuklu sanıklar Coşkun Yiğit, Erkan Kalça ve İsminaz Temel hakkında kaçma şüphesi ve delillerin karartılma şüphesi ile tutukluluk hallerinin devamını istedi.
 
DOSYA GAZETECİ OLDUĞUMUN KANITI
 
Savcının mütalaası üzerine söz alan Temel şunları söyledi: "1.5 yıldır yargılanıyoruz. Kaçma şüphesi ve delillerin karartılabileceği gerekçesi ile savcı tutukluluğumuzun devamını istedi ama dosyada delil olarak konulan her şey yıllar öncesine ait, karartmak istesem tutuklanmadan önce karartırdım. Üzerime veren tanıkların varlığı yokluğu bile belli değil. Dosyaya konulan bir delil yok, benim verdiğim ifadeler de tanıkların verdikleri ile aynı. Yıllardır gazetecilik yapıyorum, dosyada var olan fotoğrafların kendisi gazetecilik yaptığımın kanıtı. Oradaki eylemlerin hepsi yasadışı değil, ben de eylem ve etkinliklerin katılımcısi değil gazeteci olarak oradayım polis kamerası da gazeteci olduğumu kanıtlıyor. TGS üyesiyim ve 1.5 yıldır tutukluluğumun özgürlüğümün kısıtlanması olarak görüyorum. Tahliyemi talep ediyorum."
 
Temel'in avukatı Ömer Çakırgöz, ETHA'nın örgüt ile ilişkilendirmeye çalışıldığına dikkat çekti, "Oradan da müvekkilim ETHA'da çalıştığı için örgüt ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Dosyada müvekkilimin gazeteci olarak takip ettiği cenazeler var, bunu AİHM bile inanç özgürlüğü ile değerlendiriliyor. Müvekkilimin takip ettiği cenazeler haber değeri olan cenazeler. Müvekkilimin üzerine ifade veren tanıklar gazeteci olduğunu söylüyor, biz de aynı şeyi söylüyoruz. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyesi olduğu söyleniyor müvekkilim de kabul ediyor SKM kadın özgürlük mücadelesi veren yasal bir kadın örgütü. Aksi ile ilgili herhangibir karar yok" dedi.
 
ETHA YAYIN HAYATINA DEVAM EDEN BİR AJANS
 
Temel'in diğer avukati Özcan Kılıç, ETHA'nın hâlâ yayın hayatına devam eden bir ajans olduğunu vurguladı, "Kesinleşmiş bir karar olmayan bir ajans hakkında burada müvekkilim ile ilgili polis değerlendirmesi ile bir dayanak yapılması hukuki olamaz. Hükümetin ideolojisine uygun düşmeyen yayın yapıyorsa gazeteciler buraya 'suçlu' diye getiriliyor. İsminaz'ın yaptığı haberleri beğenmeyebilirsiniz ama onun özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. Bu iddianame siyasi bir karar. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum" diye konuştu.
 
Tutuklu yargılanan Erkan Kakça ise "HDP'liyim yıllardır aynı yerde oturuyorum. Dosyadaki fotoğraflarda görüldüğü üzere HDP bayrakları taşıyorum. HDP yasal bir parti. Tutukluluğum sadece beni değil ailemi de mağdur ediyor. 2 çocuğum var eşimi tutuklu olduğum için işten çıkardılar. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.
 
Duruşmada savunma yapan Coşkun Yiğit, tahliyesini talep etti.
 
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti editörümüz İsminaz Temel'in tahliye ederken, Erkan Kakça ve Coşkun Yiğit'in tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 24 Nisan 2019 tarihine erteledi.