16 Mayıs 2024 Perşembe

Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutsaklar işkence ve tecrit altında

Edirne F Tipi Hapishanesi'nden tahliye olan Resul Demir, "kafesli hücre"de tutulduklarını, 3 kişilik hücrelerde ranzasız 6 kişinin kaldığını, hücresi değiştirilen tutukluların yerlerde sürüklendiğini, ihlalleri aktaranlara ve açlık grevi eylemine katılanlara soruşturma açıldığını anlattı.

Edirne F Tipi Hapishanesi'nden 30 Nisan günü tahliye edilen Resul Demir, tutuklandığında götürüldüğü hapishanede "çıplak arama" yapılmak istendiğini, karşı çıkmaları üzerine işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. İşkenceli çıplak aramanın ardından "kafesli oda" diye tabir edilen hücrelere konulduklarını belirten Demir, "Burada normalde 14 gün karantinada kalacaktım ama üç defa süremin bitmesine rağmen bizi hücreden çıkarmadılar. Buna karşı çıktığımız zaman 'Sizi buradan çıkarmayacağız, sizin yeriniz kafesli odalardır' diyerek, psikolojik baskı uyguladılar" dedi.

BİR TUTSAĞIN KOLU KIRILDI
36 günün sonunda kafesli hücrelerden çıkarılarak 3 kişilik hücrelere 6 kişi konulduklarını anlatan Demir, hücrelerde 3 ranzanın olduğunu ve üç tutsakğın yerde yatmak zorunda bırakıldığını söyledi. Kendi talepleri dışında zor kullanılarak hücrelerinin değiştirildiğini ve Murat Kılıç adlı tutsağın bu sırada uygulanan işkence sonucu kolunun kırıldığını söyleyen Demir, "Hastaneye götürüldük, darp raporu istememize rağmen rapor verilmedi" diyerek, maruz kaldıkları işkencelerin nasıl örtbas edildiğini anlattı.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI
İşkenceler ve hak ihlalleri için hapishane idaresine yapılan tüm görüşme taleplerinin sonuçsuz kaldığını söyleyen Demir, dışarıda bulunan insan hakları örgütlerine yazdıkları mektup ve dilekçeler nedeniyle "cezaevinde gizli kalması gereken bilgileri paylaşma" bahanesiyle haklarında disiplin soruşturmaları açıldığını aktardı. Demir, tecrit ve ihlallere karşı başlattıkları açlık grevi nedeniyle de "kurumda kaygı veya panik yaratmak, cezaevi yönetimine başkaldırmak" iddialarıyla tutsaklar hakkında disiplin soruşturması açıldığını söyledi.

HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR
Ağır hasta tutsakların durumuna dikkati çeken Demir, "Bu arkadaşların revire çıkarılması için dilekçeler yazdık, fakat arkadaşlarımız ne revire götürüldü ne de hastaneye sevk edildi. Hadi Yalçın adında hasta tutuklu bir arkadaşımız vardı. Bu arkadaşımız resmen ölüme terk edildi. En son arkadaşımız yaşamını yitirdi. Edirne F Tipi Cezaevi'nde haksız ve hukuksuz uygulamalar yaşanıyor. Arkadaşlarımız tecrit içinde tecrit yaşıyor. Tutuklular seslerini duyurmak için açlık grevine girdi. Kamuoyunun daha duyarlı olması gerekiyor. İnsan hakları ve sivil toplum örgütlerinin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.