9 Mayıs 2024 Perşembe

Eda Polat davası: Mert Akın'a en ağır ceza verilsin

Eda Polat'a sistematik işkence uygulayan son olarak da kızgın aletlerle vücudunun çeşitli yerlerini yakan Mert Akın'ın yargılandığı dava başladı. Kadın örgütleri, davanın takipçisi olduklarını belirterek, en ağır cezanın verilmesini istedi. Sanık Akın, Eda Polat'ın kendine zarar verdiğini savunarak, kendini aklamaya çalıştı. Duruşma ertelendi.

Eda Polat'a işkence yapan Mert Akın'ın yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Özgür Genç Kadınlar (ÖGK) ve Yeni Demokrat Kadın (YDK) duruşma öncesi Kartal'daki Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

"Erkek şiddetine karşı hayatı savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Sözcüsü Havva Cuştan açıklama yaptı. 

Kadınlar olarak yine bir adliyenin önünde, erkek şiddetine karşı "gerçek adalet" talebini yükseltmek için buluştuklarını vurgulayan Cuştan, "Hergün artanmaya devam eden kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz engellenmediği gibi cezasızlık politikası ile de erkeklere güç veriliyor" dedi.

Mert Akın'ın, 4 yıldır evli olduğu Eda Polat'a sistematik olarak işkence uyguladığını söyleyen Cuştan, Akın'ın, son olarak da 3 Ekim gecesi birlikte yaşadıkları evde Polat'a şiddeti uygulayıp, ardından da ellerini bağlayarak vücudunun çeşitli yerlerine kızgın maddelerle yaktığını aktardı.

Gördüğü işkence nedeniyle Eda Polat'ın vücudunda 3. derece yanıklar oluştuğunu ve haftalarca hastanede tedavi gördüğünü hatırlatan Cuştan, hala Polat'ın yaralarının iyileşmediğini aktardı.

Mahkemenin hızla ilerlemesini ve Mert Akın'a en ağır cezanın verilmesini isteyen Cuştan, "Erkekler, kadınlara böylesine işkence yapma gücünü erkek adaletten, cezasızlıktan ve kadın düşmanı politikalardan alıyor. Eda için ve tüm kadınlar için adalet istiyoruz" dedi. Cuştan, süreç boyunca Eda Polat'ın yanında olacaklarını ve mahkeme süreçlerini takip edeceklerini kaydetti. 

Cuştan, kadınları dayanışmayı büyütmeye çağırarak sözlerini tamamladı. 

Kadınlar, açıklamanın ardından duruşmayı takip etmek için adliyeye geçti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mert Akın'ın Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın duruşması, kimlik tespiti ile başladı. 

Savcılıkta verdiği ifadeyi tekrarlayan Akın, vücudunun onlarca yerine sıcak aletle yaktığı Eda Polat'ın kendi kendine zarar verdiğini savundu.

Akın'ın avukatı ise "nitelikli cinsel saldırı" suçuna ilişkin dosyada bilimsel bir delil olmadığını savunarak, müvekkilinin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi, eksik hususların giderilmesi için süre taleplerini kabul ederek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 3 Mart 2021'e ertelendi.