26 Nisan 2024 Cuma

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın tahliye talebi reddedildi

Ölüm orucu direnişindeki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın tahliye talebi 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Adliye önünde kararı açıklanmasını bekleyen avukalar, mahkemenin verdiği kararla zorla müdahalenin önünü açtığına dikkat çekti.

İstanbul Adli Tıp Kurumu, ölüm orucu direnişindeki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıkladı. ATK, avukatların "Hapishanede kalmaları uygun değildir" yönünde rapor verdi.

Timtik ve Ünsal'ın avukatları, sabah raporu alarak İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye talebiyle başvuru yaptı.

Mahkeme, "Sanıklar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal müdafii avukatı Çiğdem Akbulut ve diğer sanık müdafilerinin sanıkların tahliyesine karar verilmesine dair taleplerinin ayrı ayrı reddine, sanıklar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın hükmen tutukluluk hallerinin devamına" karar verdi.

Kararın, İstanbul 38. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile alındığı belirtildi.

AVUKATLAR: KARAR ZORLA MÜDAHALENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR
Sabah saatlerinden beri Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde kararı bekleyen avukatlar, meslektaşları hakkında verilen kararı protesto etti.


 
Açıklama yapan Avukat Çiğdem Akbulut, ATK'nın raporunda belirtildiği gibi Timtik ve Ünsal'ın artık hapishane koşularında kalamayacağı belirterek, "Bizim talebimiz bu durumun tespiti ve arkadaşlarımızın kendi seçecekleri bağımsız hekimler tarafından kontrol edilmeleri. Bundan sonra ki süreci nasıl işleteceklerine özgür bir şekilde karar vermeleri için tahliye edilmeleriydi. 

"Ancak mahkeme tarafından talebimizin dışında bir karar oluşturuldu. Mahkeme, tıbbi müdahale için hastaneye kaldırılmaları yönünde bir karar verildi. Bu kararı kabul etmemiz mümkün değil, arkadaşlarımız da kabul etmeyecekler. Çünkü arkadaşlarımız bir tedavi talep etmiyor. Ebru 210 gündür, Aytaç 179 gündür adil yargılanma hakkını talep ediyor."

Ölüm orucunda yaşamımını yitiren Mustafa Koçak'ı hatırlatan Akbulut, "Şimdi de Ebru ve Aytaç'ın da zorla müdahale işkencesine maruz kalabilecekleri bir karar oluşturuldu. Arkadaşlarımızın hangi hastanede, hangi doktorlar tarafından tedavi edileceklerini bilmiyoruz ama arkadaşlarımız bu tedaviyi kabul etmeyecekler. Biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Zorla müdahale işkencesine izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımızın adil yargılanma talebi kabul edinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz" diye seslendi.

'TALİMATA UYARAK SERBEST BIRAKILMADILAR'
Av. Sinan Zincir ise, mahkemenin hukuku, adaleti ve hakikati değil, ölüm kararının altına imza attığını kaydetti.

Mahkemenin "kaçma şüphesi" gerekçesiyle tahliye kararı vermediğini ifade eden Zincir, "Mahkeme kararı ile arkadaşlarımıza zorla müdahalenin önünü açmıştır. Bu ülkede hapishaneler gerçekliğini iyi biliyoruz ama devrimcilerin ve devrimci avukatların iradesini de çok iyi biliyoruz.  Arkadaşlarımızı öldürmelerine izin vermeyeceğiz. Direnişimize devam edeceğiz. ATK 'ölüm sınırındalar cezaevinde kalamazlar' diyor. Bir mahkeme bakanlıktan gelen talimata uyarak arkadaşlarımızı serbest bırakmıyor. Mahkeme talimatla arkadaşlarımızın ölüm fermanını imzalamıştır" diye konuştu.