29 Mart 2024 Cuma

Düş Yolcuları Adalet Plaketleri engellemelere rağmen sahipleriyle buluştu

"Düş Yolcuları Adalet Plaketleri" tüm engellemelere rağmen sahiplerine verildi. BEKSAV'da gerçekleşen ödül töreninde yapılan konuşmalarda, ödüle layık görülmenin onuruyla ne olursa olsun adalet mücadelesinden vazgeçilmeyeceği vurgulandı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin "Düş Yolcuları Adalet Plaketleri" tüm engellemelere rağmen düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Taksim Hill Otel'de yapılması planlanan etkinlik Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanınca tören İstiklal Caddesindeki Önder Babat Kültür Merkezi'ne taşındı. Yasağı gerekçe gösteren polisler burada da düzenlenecek töreni engelledi. Açıklama yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi, yasağa tepki gösterdi ve Kadıköy'de bulunan Bilim, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı'na (BEKSAV) çağrı yaptı.

BEKSAV'da gerçekleşen etkinliğe Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile HDP, HDK, ESP, SGDF, SYKP, YDG, Kaldıraç, Anarşist Gençlik, Öğrenci Faaliyeti ve çok sayıda kişi katıldı.

Törene katılacak isimlerden biri olan Rabia Naz'ın babası Şaban Naz, Taksim'de kızının fotoğrafının olduğu tişörtü giydiği için gözaltına alınmasından dolayı, etkinliğe katılamadı.

KAPLAN: ONLARIN MÜCADELESİNİ TAŞIMADIĞIMIZ HİÇBİR MEVZİ YOK
Sunuculuğunu BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan'ın yaptığı tören saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşması yapan Kaplan, "Biz sadece ölümsüzleşenlerimiz önünde boyun eğiyoruz. Nasıl ki ailelerimiz tek tek hergün çocuklarımızın bir anısını yaşatıyorsa içinde bizim de onlarsız adımladığımız hiçbir yol yok. Onların anısını, mücadelesini taşımak istemediğimiz hiçbir mevzi yok" dedi.

Bu yıl düzenlenen Suruç katliamı anmalarının da bu mücadelenin vücut bulduğuna dikkat çeken Kaplan, "Aynı zamanda mücadelenin ısrarının, birlikteliğinin göstergesi ve temel çimentolarından birisi haline gelmeye başladı" ifadelerini kullandı. Kaplan, tüm zorluklara rağmen adalet mücadelesi yürütenleri selamladı.

YILDIZ: NE ENGEL OLURSA OLSUN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Suruç Aileleri İnisiyatifi konuşan Sultan Yıldız, hiçbir zaman adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti ve şöyle devam etti: "Ne engel olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Biz sadece plaket vermek istedik. Katliama uğrayan tüm ailelerin katılacağı bir etkinlik olacaktı. Engellemeler sonucunda katılamayan adalet arayan tüm aileleri saygıyla selamlıyorum."

'İZMİR BAROSU OLARAK NEREDE ADALETSİZLİK VARSA ORAYA KOŞMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. İlk plaket İzmir Barosu'na verildi. İzmir Barosu adına yapılan konuşmada plakete layık görülmekten onur duyulduğu ifade edildi. Konuşmada, "Suruç kanayan bir yaradır. Suruç denince koşmayı boynumuzun borcu biliyoruz. İzmir barosu olarak nerede adaletsizlik varsa koşmaya çalışıyoruz. Bunu avukatlığımızın bir sonucu olarak sorumluluğumu olarak görüyoruz" denildi.

'LGBTİ+ HAKLARI, İNSAN HAKLARIDIR'
Orlando katliamı için adalet isteyenler adına plaketi LGBTİ+ kimliğiyle Özcan Dündar aldı. Dündar, "Orlando katliamını anmak isteyenlerin oluşturduğu bir komisyon vardı. Plaketi bu komisyon adına kabul etmek istiyorum. LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. bu katliamdan devrimci demokrat tüm kesimlerin LGBTİ+larla ortak mücadele etmesi gerektiğini öğrenebileceğini düşünüyorum" diye ifade etti.

'SURUÇ İÇİN ADALET MÜCADELESİ MÜCADELEMİZDİR'
Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'na verilen ödülü ise Hivda Selen aldı. Selen, "Suruç için adalet mücadelesi, mücadelemizdir" diye konuştu.

LGBTİ+lar adına adalet plaketini Yıldız Tar'a verildi. Tar, "BEKSAV'da Suruç şehitlerinin emeği var. Buraya bakınca Suruç şehitlerinin izlerininin silinmeyeceğini görüyoruz. Bugün 'Suruç için adalet' diyenler şiddetle karşılaşıyor, yasaklarla karşılaşıyor" sözlerini belirtti.

Göçmen hakları savunucusu ve ırkçılık karşıtı kesimler adına Halkların Köprüsü Derneği'nden Yusuf Ak'a bir plaket verildi. Ak konuşmasında, "Halkların köprüsü fikri Suruç'ta yola çıkanların fikriyle buluşmuştu. Bu plaketi almaktan onur duyuyoruz" dedi.

Bir diğer plaket de Suruç İçin Adalet Platformu'nun tutsak avukatı Sevda Çelik adına Av. Veysi Eski'ye verildi. Suruç davasını yakından takip eden, onlarca faili meçhul dosyasını takip eden Çelik'in devletin saldırılarına maruz kaldığını belirten Eski, "Şu an Urfa Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Suruç ailelelerinin, avukat arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yapılan konuşmadan sonra etkinliğe konuşmalar ve plaket takdimleri ile devam edildi. Grup Yorum, Roza Kadın Derneği, Cumartesi İnsanları, Kayyum atanan belediyeler adına Hatice Çevik, Tutsak avukatlar adına Selçuk Kozağaçlı, Galataport'taki iş cinayetinde hayatını kaybeden Dev-Yapı İş yöneticisi Hasan Oğuz ve ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren Mustafa Koçak gibi çok sayıda isime verilen plaketlerin ardından kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla etkinlik sona erdi.