5 Temmuz 2024 Cuma

Duruşma öncesi 1 Mayıs tutsaklarına özgürlük çağrısı

1 Mayıs tutsaklarının ilk duruşması öncesi adliye önünde açıklama yapan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile Hepsini Alacağız Kampanya Grubu, hiçbir gözaltı, tutuklama ve baskının kendilerini yıldıramayacağını vurgulayarak, 1 Mayıs tutsaklarını da Taksim'i de geri alacaklarını söyledi.

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürüme iradesi gösterdiği için ev baskınlarıyla tutuklanan çok sayıda devrimciden 8 kişinin duruşması bugün İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

İSTANBUL EMEK, BARIŞ, DEMOKRASİ GÜÇLERİ: HEPİMİZ ORADAYDIK
Duruşma öncesi İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. "1 Mayıs'a, Taksim'e, tutsaklara özgürlük" pankartı açılan eyleme Emek Partisi (EMEP) milletvekili İskender Bayhan ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın metnini okuyan Mehmet Çalasın, 52 1 Mayıs operasyonları kapsamında tutuklanan 52 kişinin tutsaklığının devam ettiğini ifade ederek, "İlk tutuklamaların olduğu gece söylemiştik, hepimiz oradaydık, Taksim'e yürüyen milyonlara dayatılan açlık ve sefalete öfkenin iradesidir ve yalnız değildir" dedi.

'1 MAYIS'TAN BUGÜNE SALDIRILAR SÜRÜYOR'
1 Mayıs'tan bu yana ne milyonlarca emeklinin, ne asgari ücrete mahkum edilenlerin, ne gelecekleri çalınan kadınların, ne de özgürlüklerine göz dikilen kadınların yaşamlarında iyi yönlü bir değişiklik olmadığını vurgulayan Çalasın, Orta Vadeli Programla işçi ve emekçilere dönük saldırıların her geçen gün arttığını söyledi.

Taksim iradesinin tüm saldırılara rağmen sürdüğünü söyleyen Çalasın, "Tutuklama kararlarını tüm arkadaşlarımız 'Her yer Taksim, her yer direniş' sloganlarıyla karşılamıştır. Tahliye olan arkadaşlarımız 'Nerede kalmıştık?' diyerek 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' sloganlarıyla mücadele alanlarına dönmüştür" dedi.

'ASIL SUÇ BOZDOĞAN KEMERİNE KURULAN BARİKATLARDIR'
1 Mayıs'tan bu yana iki ayın içine onlarca eylem sığdığını aktaran Çalasın, özel okul öğretmenlerinin direnişinden Onur Yürüyüşü'ne, Hakkari'deki kayyum darbesine karşı süren direnişe işaret etti.

Çalasın, şöyle devam etti: "1 Mayıs alanı Taksim'e yürümek, iradesini, inancını ve kimliğini savunmak, insanları açlığa, yoksulluğa ve savaşa mahkum eden bu düzene karşı çıkmak, direnmek suç değildir. Asıl suç Bozdoğan Kemeri barikatları, emekliye ölüm dayatmaları, savaş politikaları, göçmen düşmanlığı, insanın insanın insana kulluğu demek olan bu düzenin tamamıdır."

Açıklamanın ardından bugün duruşmaya çıkacak 8 kişinin isimleri sayılarak "özgürlük" dendi.

'DAYATILAN YOKSULLUĞU YERE ÇALMAK İÇİN TAKSİM'E YÜRÜDÜK'
Hepsini Alacağız Kampanya Grubu da İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Haklarımızı ve özgürlüğümüzü, 1 Mayıs'ı, Taksim'i, arkadaşlarımızı, hepsini alacağız" pankartı açılan eyleme, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Kampanya grubu adına konuşan Berkay Ustabaş, 1 Mayıs tutsaklarını almak ve Taksim yürüyüşünün devam ettiğini göstermek için burada bulunduklarını söyledi. "Saraçhane'den Taksim'e yürürken eşitlik, özgürlük, adalet istedik. Emekçilere dayatılan yoksulluğu, Mehmet Şimşek programını, OVP'yi, hepsini yere çalmak için Taksim'e yürümeye çalıştık. O barikatlar karşımıza emekçiler daha çok sömürülsün diye çekildi" diyen Ustabaş, buna itiraz ettiklerini söyledi.

İktidarın yasa, hukuk tanımadan Taksim'e yürümeye engel olmaya çalıştığını belirten Ustabaş, "Biz tanımıyoruz. Hakkımızın, özgürlüğümüzün önünde olan hiçbir şeyi tanımıyoruz. O barikatların hükümsüz olduğunu gösterdik" dedi.

'1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDİYOR'
Ustabaş, "Hiçbir tereddüt göstermeden, bir adım dahi geri çekilmeden, yaptığımızı savunarak, savunduğumuzu yaparak, dosta düşmana göstererek, bizim olan her şeyi almak için yürümeye devam edeceğiz. 1 Mayıs yürüyüşümüz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

1 Mayıs tutsaklarından Ergin Çevik'in babası Osman Çevik, "İçeride bulunan çocuklarımız çalmadılar, çırpmadılar, uyuşturucu satmadılar. Bugün buradayız, ayın 17'sindeki duruşmaya da davet ediyorum. Biz çocuklarımızı alacağız. Onlar haksız değiller, haklılıklarını savundular" dedi.

'TUTUKLAMALARINIZ NAFİLE'
5 gün önce tahliye edilen 1 Mayıs tutsaklarından Berkan Bütün, içeride kalan tutsakların selamını ileterek sözlerine başladı. "Bizler 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek istediğimiz için tutuklandık ama şu an dost da düşman da görüyor ki tutuklamalarınız nafile. Çıktık, yine meydanlardayız, yaşasın 1 Mayıs demeye devam ediyoruz" dedi.

Her iki eylemde de, bu sabah İzmir ve Çanakkale'de yapılan ev baskınlarıyla 4 devrimcinin daha 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüme iradesi gösterdikleri için gözaltına alınmasına da tepki gösterildi.

Eylemler boyunca, "1 Mayıs'a, Taksim'e, tutsaklara özgürlük", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.