19 Mayıs 2024 Pazar

Dünyanın gelecek kaygısına dikkat çekildi

22 Nisan Dünya Günü'ne ilişkin açıklama yapan Hatay'daki çevre örgütleri, ekolojik krize köklü çözümler getirmenin aciliyetine dikkat çekti. 

Hatay'daki çevre örgütleri, 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Hatay İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi.  Basın metnini okuyan Selver Büyükkeleş, çevre sorunlarının doğal yaşamı ve insanlığı tehdit eder noktaya geldiğini belirterek, "Dünyayı tehdit eden bu sorunlar, konuya bütünsel ve çevre bilimsel bir yaklaşımla çözüm getirme gereğini tartışılmaz kılmıştır" dedi.

Bugün bir milyar insanın açlık ve yoksulluk sınırında yaşadığını kaydeden Büyükkeleş, 200 milyon insanın ise evsiz ve barınaksız olup, temel insani gereksinimlerinden yararlanamadığını dile getirdi. Büyükkeleş, "İçinde yaşadığımız dünyanın karmaşık ve canlı yapısını tam anlamıyla çözerek yönetmeyi başaramayan insanların yeni senaryosu, yaşamın son bulacağı üzerine kurulmuş durumda. Bizler ekolojik yıkıma en yakından ülkemizde tanıklık ediyoruz. Bugün Kazdağları'ndaki, Hatay'ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi'ndeki ve Hatay'ın İskenderun ilçesi Akçay Mahallesi'ndeki madencilik faaliyetleri, Dersim, Amed, Şırnak, Mardin, Hatay'daki orman yangınları, ülkenin her yerinde yapılmaya çalışılan kömürlü termik santraller, Kanal İstanbul gibi ekolojik yıkım projeleri bunun örneğini oluşturuyor. Bu noktada, Dünya Günü'nde dünyanın gelecek kaygısı, ne yazık ki devam ediyor. Daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için ekolojik krize köklü çözümler getirmek gereği her geçen gün daha çok aciliyet kazanıyor" ifadelerini kullandı.