30 Nisan 2024 Salı

Dünyadan Rojavalı kadınlara destek ve dayanışma mesajları

JKŞ'nin "Erkek egemenliğine karşı kadın devrimiyle zafere" sempozyumuna farklı ülkelerden mesaj gönderen kadınlar uluslararası kadın dayanışmasını büyüttü. Kadınları, işgale ve erkek egemenliğine karşı Rojavalı kadınlarla dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Devrimci Komünist Kadınlar'ın (JKŞ) düzenlediği "Erkek egemenliğine karşı kadın devrimiyle zafere" sempozyumuna farklı ülkelerden çok sayıda kadın örgütü mesaj gönderdi. Dünya kadınları, işgale ve erkek egemenliğine karşı mücadele eden Rojavalı kadınlara desteklerini iletti.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinde 5 Kasım günü düzenlenen sempozyumda, "Silahlı halk direnişinde kadın ve Rojava kadın devrimi deneyimi" ile "Bölgesel devrim ve kadın enternasyonalizmi" başlıklı iki oturumda tartışmalar gerçekleştirilmişti.

Sempozyuma davet edilen ancak koronavirüs salgını ve farklı nedenlerle katılamayan kadın örgütleri, video mesaj yoluyla sempozyuma görüşlerini iletti, destek ve dayanışmalarını bildirdi.

Kenya, Tunus, Uruguay, Peru, Fransa, Almanya, Afganistan ve Güney Kürdistan'dan gönderilen mesajlarda, kadınların silahlı direnişinin Rojava devrimi ile daha görünür olduğuna dikkat çekildi, devrime yönelik işgal tehditlerine karşı da dayanışma mesajları verildi.

'YAŞASIN AFRİKA, YAŞASIN ROJAVA'
Kenya Komünist Partisi Kadın Ligi Sözcüsü Sefo Sani, Kilelshwa kentinde bulunan Uluslararası Dayanışma Evi'nden gönderdiği videoda, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

Kadınların silahlı ayaklanmalara katılımlarının tarih boyunca sürdüğüne dikkat çeken Sani, Kongo, Güney Sudan, Sudan, Nijerya ve Batı Sahara gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra İsrail zulmüne direnen Filistin'de direnen kadınların öne çıktığını söyledi.

Rojava'daki kadınlara teşekkür etmek istediklerini dile getiren Sani, "Çünkü dünya kadınlarına Ortadoğu'nun tek kadın silahlı gücü olan ve dünyaca tanınan YPJ'yi armağan ettiler" dedi. Sani mesajını "Yaşasın Afrika, Yaşasın Rojava" diyerek tamamladı.

'LATİN AMERİKA'DAN DEVRİMCİ SELAMLARIMIZI GÖNDERİYORUZ'
Sempozyuma Peru Halk Cephesi'nden gönderilen mesajda da dayanışma dilekleri iletildi. Dayanışmacı Kadınlar Birliği ve Halk Kadın Bloğu adına Cristhy Martel ve Eusebio Marte'nin gönderdiği mesajda şöyle denildi: "Sizlere Peru ve Latin Amerika'dan devrimci selamlarımızı gönderiyor, duyduğumuz hayranlığı tekrardan belirtiyoruz. Rojava'da kadınların, devrimin ana figürü olduğunu görüyoruz. Demokrasi, eşitlik ve barış içinde yaşamak için savaşıyorlar."

Kadınların kendilerini savunması ve öz örgütlülüklerini geliştirmesinin önemine dikkat çekilen mesajda, "Bu sistem, bizi kör sağır bırakmaktan başka bir şey yapmıyor. Kendini tecrit altında ve yaralı hisseden kadınlara destek sunuyoruz. Birlik olarak bu sorunu görmek, kadınların gerçek kurtuluşuna hizmet edecektir" ifadeleri yer aldı.

'ROJAVA'DA FİLİZLENEN UMUDU DÜNYAYA YAYMAK ENTERNASYONAL BİR GÖREVDİR'
Fransa'dan mesaj gönderen Sosyalist Kadınlar Birliği Koordinasyonu Üyesi Asiye Güden, Rojava kadın devriminin kadın kurtuluşu için Avrupa'daki kadınlara ilham kaynağı olduğunu dile getirdi. Güden, "Rojava devrimi, kadın özgürleşmesinin ve kadın devriminin bir mihenk taşıdır. Sizin yürüttüğünüz çalışmalar, bizim Avrupa'da yürüttüğümüz çalışmaların ilham kaynağı olmayı sürdürüyor" dedi.

Yunanistan, Bulgaristan ve Sovyetler Birliği'nde kadınların faşizme karşı verdikleri büyük mücadeleleri hatırlatan Güden, "Kadınların partizanca savaştıkları ve faşizme diz çöktürdükleri bir mücadele tarihi olarak tanımlıyoruz. Rojava devrimini kadınların silahlı halk mücadelesinin içinde yer aldıkları ve partizanca savaştıkları bir saha olarak değerlendiriyoruz" dedi.

YPJ'nin kadın ordulaşmasının ileri bir örneği olduğunu dile getiren Güden, "DAİŞ'e karşı savaşta yer alan Rojavalı kadınlar, dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir oldular. Rojava'da filizlenen umudu, Ortadoğu'ya, Avrupa'ya ve tüm dünyaya yaymanın enternasyonal bir görev olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

'YENİ DEVRİMLERE DOĞRU YÜRÜDÜĞÜMÜZ BİR SÜREÇ OLACAK'
Güney Kürdistan'da bulunan Medya Savunma Alanları'ndan mesaj gönderen Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KDBH) Konsey Üyesi Hevi Sarya da sempozyuma katılan kadınları selamladı. "20. yüzyıl dünya genelinde, sosyalizmin halk devrimlerinin zafere kavuştuğu bir yüzyıl olmuştu. 21. yüzyıl ise Rojava kadın devriminin açtığı yoldan ilerleyerek bölgesel çapta yeni devrimlere doğru yürüdüğümüz bir süreç olacak" diye belirtti.

Silahlı direnişi ve kadın öz savunmasını büyütmenin önemine vurgu yapan Sarya, "Rojava kadın devrimi çok büyük deneyimler biriktirdi. Kadın özgürlük mücadelemizin önünü aydınlatacaktır. Bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz ve hep birlikte zafere taşıyacağız" dedi.

'KADINLARIN KURTULUŞU DEVRİMDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ'
Dünya Kadın Konferansı Avrupa Koordinatörü Susanne Bader de video yoluyla gönderdiği mesajda, kadınların özgürleşmesinin bölgesel ve enternasyonal olarak tartışılmasına önem verdiklerini dile getirdi. Bader, "Kürt kadın hareketi, militan dünya kadın mücadelesinin önemli bir parçasıdır. Yüksek bir itibara sahip. Faşist DAİŞ'in yenilmesine, özgürlük için mücadelede, kadınların silahlı mücadeleye katılımı önemli bir katkı sağladı. Pek çok kadını karanlıktan aydınlığı çıkardı, özgürlüğün geleceği için cesur savaşçılar oldular. Rojava'da kadın odaklı bir yükselme gerçekleştiriyorsunuz" diye belirtti.

Kadınların kurtuluşunun, sınıf mücadelesi ve devrimden ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Bader, "Dünya kadın hareketi kendi başına güçlü bir kuvvet, aynı zamanda işçiler ve halklar arasında bir bağ haline gelmeli" diye belirtti.

'MLPD ULUSLARARASI DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEK'
MLPD Enternasyonal İlişkiler Sorumlusu Monika Gartner Engel de mesajından "en sıcak dayanışma duygularını iletiyorum" dedi. 

"Rojava, dünya demokrasi ve özgürlük mücadelesi için en önemli odak noktası oldu" yorumunda bulunan Gartner Engel, "MLPD, Kürt özgürlük hareketini her zaman desteklemiştir. Uluslararası dayanışmanın örgütlenmesine yardımcı olmaya devam edecektir" diye belirtti.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu'nun (ICOR) 2014 yılında Kobane'de hastane inşa ettiğini hatırlatan Gartner Engel, "Yaşasın uluslararası dayanışma. Yaşasın kadın özgürlük mücadelesi" dedi.

'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARINDAN ALDIĞIMIZ İLHAMLA KORKUSUZCA İLERLİYORUZ'
Afganistan Devrimci Kadınları Derneği (RAWA) gönderdiği mesajda, sempozyumun DAİŞ'e karşı savaşılarak temizlenen topraklarda yapıldığına dikkat çekti, "Siz kadınların topraklarınızı DAİŞ'ten kurtarmak için kahramanca savaştığınızı ve bu hedefe ulaşmak için birçok fedakarlık yaptığınızı biliyoruz. Mücadeleniz bize, Afganistan'daki kadınlara her zaman ilham verdi. Mücadelenizin en zor günlerinde Kabil sokaklarında ve Afganistan'ın diğer şehirlerinde gösteriler yaparak size destek olduk" diye belirtti.

Afganistan'da iktidarın Taliban'a devredilmesinden sonra kadınların yaşamlarının her zamankinden daha iç karartıcı bir hal aldığına dikkat çekilen mesajda şu ifadeler yer aldı: "Mücadelemizi sürdürmek için farklı yollar arıyoruz, asla geri adım atmayacağız. Önderimiz Mina'dan ve Sakina Cansız, Arin Mirkan ve diğer özgürlük savaşçılarından aldığımız ilhamla korkusuzca ilerliyoruz. Yaşasın Kürt ve Afgan kadınlarının dayanışması ve mücadelesi."

Tunus Sosyalist Demokrat Yurtsever Parti - Kadın Komitesi'nden Nawress Loussaief de gönderdiği mesajda, Rojavalı kadınların mücadelesine destek verdi.

Uruguay Devrimci Komünist Parti Kadın Cephesi gönderdiği mesajında, "Uruguay'ın devrimci komünist kadınları, halklar arasındaki dayanışmayı geliştirmek için sıcak bir selam gönderiyor" diye belirtti.