Dünyada direniş sloganı: Bijî berxwedana Rojava
HTŞ çeteleri ve işgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına karşı dünyanın birçok ülkesinde halk alanlara çıktı. Dünyanın dört bir yanında günlerdir süren miting, yürüyüş ve protestolarda binlerce kişi Rojava halkıyla dayanışma mesajı verirken, uluslararası kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yaptı.
HTŞ çeteleri ve işgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına karşı tepkiler büyüyerek sürüyor. Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede sokaklara çıkan binlerce kişi, Rojava'da hedef alınan demokratik kazanımlara, sivil halka ve kadın öncülüğündeki devrime dikkat çekti. Günlerdir devam eden eylemlerde mitingler, yürüyüşler, oturma eylemleri ve basın açıklamalarıyla Rojava halkıyla dayanışma büyütüldü.
DANİMARKA
Başkent Kopenhag'da parlamento binası önünde binlerce kişinin katılımıyla Rojava'ya destek mitingi düzenlendi. Yoğun katılım gösterilen eylemde, ülkedeki birçok siyasi partinin temsilcileri de yer aldı. Mitingde yapılan konuşmalarda, YPG ve YPJ'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadelenin yalnızca bölgesel değil, evrensel değerler açısından da taşıdığı öneme vurgu yapıldı. Demokrasi, özgürlük, eşitlik ve kadın özgürlüğünün Rojava'da savunulduğu ifade edilirken, bu değerleri inşa eden Rojava ile dayanışmanın süreceği belirtildi.
Konuşmaların ardından siyasetçiler, Rojava'ya yönelik saldırılar ve işgal girişimlerine ilişkin Danimarka Parlamentosu'nda verilecek soru önergelerine katılmak üzere parlamentoya geçti. Kopenhag'daki miting, parlamento oturumu sona erene kadar devam etti. Eylem boyunca atılan sloganlarla Rojava direnişi selamlanırken, önümüzdeki günlerde sürecek yeni eylemler için de çağrı yapıldı.
ALMANYA
Almanya genelinde Hamburg, Kiel, Marburg, Frankfurt, Lübeck, Berlin, Dresden, Bremen, Aachen ve Heilbronn kentlerinde düzenlenen kitlesel eylemlerle HTŞ çeteleri ve işgalci Türk devletinin Rojava ve Kuzeydoğu Suriye'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Günlerdir süren eylemlerde on binlerce kişi alanlara çıkarak Rojava halkıyla dayanışma mesajı verdi.
Hamburg Demokratik Kürt Halk Meclisi'nin (DKHM) çağrısıyla Hamburg'da on binlerce kişinin katılımıyla kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg Merkez Hauptbahnhof'ta toplanan kalabalık, Gänsemarkt'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe Rojbin Kadın Meclisi, TCŞ, Alman enternasyonalistler ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.
TEV-DEM, YPG-YPJ ve Kürdistan bayraklarının yanı sıra HTŞ'nin katliamlarına dikkat çeken dövizler de eylemde yer aldı. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî", "Terörist Golani, terörist Erdoğan", "Bijî berxwedana Rojava", "Alle zusammen gegen den Faschismus" ve "Bijî berxwedana YPG-YPJ" sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında dev bir Kürdistan bayrağı açıldı; katılımcılar sık sık "Yekîtiya Kurdistanê", "Bijî berxwedana QSD" ve "Bijî YPG" sloganları attı. Eylem, Hamburg Parlamentosu önünde sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.
Eylemde konuşan Federal Sol Parti (Die Linke) milletvekili Cansu Özdemir, Rojava halkının büyük bir soykırımla karşı karşıya olduğunu belirtti. Saldırılara sessiz kalan devletlerin işlenen suçlara ortak olduğunu ifade eden Özdemir, bu saldırıların Kürt halkının birliğini daha da güçlendirdiğini vurguladı ve vicdan sahibi herkesin sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi. Die Linke adına konuşan Norbert Hackbusch ise parti olarak Rojava direnişinin yanında olduklarını belirterek, "Nerede baskı varsa, ezilenlerin yanında olacağız" dedi. TCŞ adına konuşan Xeyrî Agirî ise, on binlerce Kürdistanlının Rojava için alanlarda olduğunu belirterek, "Yarın çok geç, bugün tam zamanı. Gelin Rojava için yaşamı durduralım, sivil itaatsizliği başlatalım. Bu gece sabaha kadar sokaklardayız. HTŞ ve Türk terörü son bulmadan alanları terk etmeyeceğiz. Rojava özgür Kürdistan olacaktır" ifadelerini kullandı.
Aachen kentinde Kürt Halk Derneği öncülüğünde Rojava direnişine destek amacıyla bir miting düzenlendi. Binlerce Kürt ve Antifa gençliğinin katıldığı mitingde, HTŞ/DAİŞ ve Türk devletinin saldırılarına karşı Rojava Direnişi'nin mutlaka kazanacağı vurgulandı. Yapılan konuşmaların ardından, polis engellemelerine rağmen kent merkezinde yürüyüş gerçekleştirildi. Katılımcılar "Gelê Kurd yek e" ve "Yaşasın Rojava Direnişi" sloganları attı. Yapılan açıklamada, 23 Ocak Cuma günü saat 16.00'da Aachen Kürt Halk Derneği önünde yürüyüş ve miting düzenleneceği duyuruldu.
Heilbronn kentinde ise Faşist Türk devleti ile Şam Geçici Hükümetine bağlı çetelerin Rojava'ya yönelik saldırılarına karşı yüzlerce kişinin katılımıyla Kilianzplatz'ta miting düzenlendi. Eylemde Alman ve Kürt kurum temsilcileri konuşma yaptı. Konuşmalarda, Rojava direnişinin onurlu bir direniş olduğu ve dört parça Kürdistan'ın özgürlüğünün yolunu açacağı ifade edildi. DAİŞ gibi HTŞ çetelerinin de yenileceği vurgulanırken, katılımcılar mücadeleyi büyütme ve sürekli eylem çağrısı yaptı.
FİNLANDİYA
Kürdistan'ın dört parçasından gelen Kürtler ile Kürt dostlarının yoğun katılım gösterdiği eylemde, Rojava halkıyla dayanışma mesajları verildi. Eylemcilerden oluşan bir heyet, Avrupa Konseyi'ne girerek Rojava'da yaşananlara ilişkin hazırlanan bir dosyayı yetkililere sundu. Dosyanın ayrıca Brüksel'de bulunan Avrupa Konseyi genel merkezine de gönderileceği bildirildi.Eylemler boyunca sık sık sloganlar atıldı ve Rojava'daki duruma dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Avrupa Konseyi önündeki etkinliğin ardından eylemciler, tren istasyonuna doğru yürüyüş yaptı.
FRANSA
Fransa'nın Lyon kentinde HTŞ çeteleri ile Türk devletinin Rojava'ya yönelik ortak saldırıları protesto edildi. Kürtler ve dayanışma grupları, Place de la Comédie'den başlayarak Rue de la République boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem boyunca "Bijî berxwedana Rojava" başta olmak üzere "Bijî Rojava", "Bijî Kurdistan", "Kahrolsun Colani" ve "Rojava, Rojhilat, Kurdistan yek e" sloganları atıldı. Fransız solcu ve anarşist gruplar da yürüyüşe katılarak Kürt halkıyla dayanışma mesajı verdi. Yapılan açıklamalarda saldırıların durdurulması ve Kürt halkının özsavunma hakkının tanınması çağrısı öne çıktı.
Strasbourg kentinde ise süresiz eylem kararı alındı. Gün boyunca başta Amerikan Konsolosluğu olmak üzere kentin birçok noktasında protestolar düzenlendi. Eylemlerde Kürt halkının bir varlık-yokluk savaşı verdiği vurgulanarak, Kürtler direnişi büyütmeye ve alanları terk etmemeye çağrıldı. Strasbourg'daki açıklamalarda, Rojava'nın Colani ve Türk devleti'nin iş birliği içinde yürüttüğü kapsamlı saldırılarla karşı karşıya olduğu belirtildi. 6-11 Ocak tarihleri arasında Halep'te Kürt mahallelerine yönelik saldırıların etnik temizlik niteliği taşıdığı, çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği ve on binlerce Kürdün göçe zorlandığı ifade edildi.
Açıklamalarda ayrıca Avrupa Birliği'nin politikaları eleştirildi; AB'nin Golani yönetimiyle yaptığı mali anlaşmaların ve yaptırımların kaldırılmasının şiddeti meşrulaştırdığı vurgulandı. Strasbourg'daki eylemlerin süresiz şekilde devam edeceği belirtildi.
Montpellier kentinde de Rojava seferberliği kapsamında kitlesel bir eylem düzenlendi. Prefektörlük önünde yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçildi. Comédie Meydanında mitinge dönüşen eylemde, "Her zaman ayakta olacağız, Rojava'yı hep birlikte savunacağız, her yer Rojava" mesajı verildi. Yaklaşık üç saat süren eylem, Montpellier Garına yapılan yürüyüşle sona erdi.
İTALYA
İtalya'nın başkenti Roma'da Rojava'ya yönelik saldırılar, kentin farklı noktalarında düzenlenen iki ayrı eylemle protesto edildi. Tarihi alanlarda bir araya gelen binlerce kişi, uzun süre alanları terk etmeyerek sloganlar ve konuşmalarla tepkilerini dile getirdi.
Yapılan açıklamalarda, Rojava Devrimi'nin savunulmasının yalnızca Kürt halkının değil, tüm insanlığın sorumluluğu olduğu ifade edildi. Saldırılar devam ettiği sürece Roma'daki eylemlerin süreceği vurgulanırken, Rojava halkıyla dayanışma çağrıları yinelendi.
KIBRIS
Limasol kentinde binlerce kişi, Rojava'ya yönelik saldırıları protesto etti. Kitlesel eylemde uluslararası güçlerin sessizliği teşhir edilirken, bu tutumun işgal suçlarına ortaklık anlamına geldiği vurgulandı.
Eylemde Rojava halkıyla dayanışmanın büyütülmesi ve Kürt halkının ulusal birliğinin önemi öne çıktı. Kadın öncülüğündeki Rojava devriminin halklar için demokratik bir umut olduğu ifade edildi. Alan sık sık "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî berxwedana YPG-YPJ", "Terörist Erdoğan" ve "Terörist Golani" sloganlarıyla yankılandı; Erdoğan ve Golani'ye ait fotoğraflar yakılarak protesto edildi.
Yapılan açıklamada, YPG ve YPJ'nin insanlık onurunu savunan direniş güçleri olduğu vurgulandı. PYD Kıbrıs Temsilcisi Yasin Terbuş, Rojava direnişinin tüm halkların özgürlük mücadelesi olduğunu belirterek, suskunluğa karşı direnişi büyütme çağrısı yaptı. Eylem, "Rojava kazanacak, halklar kazanacak" sloganıyla sona erdi.
İSVİÇRE
Rojava'ya yönelik saldırılara karşı günlerdir devam eden eylemler kapsamında Zürih, Biel ve Bellinzona'da binlerce kişi alanlara çıktı; ayrıca Cenevre ve Davos'ta da gün boyu protestolar gerçekleştirildi.
Biel'de yüzlerce kişi tren istasyonu önünden Place Centrale'a yürüyerek Rojava'daki katliamları protesto etti. Eylemde "Bijî Rojava" ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganları atılırken, konuşmalarda Kürt ulusal birliğinin saldırılara karşı en güçlü yanıt olduğu vurgulandı.
Bellinzona'da düzenlenen eylemde YPG, YPJ, QSD ve KCK bayrakları taşındı; Rojava direnişi selamlandı ve uluslararası güçlerin saldırılardaki rolü teşhir edildi. Zürih'te ise Helvetiaplatz'da toplanan kitle şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan mitingde, Rojava'ya yönelik saldırıların tüm halkların ortak geleceğini hedef aldığı belirtilerek, eylemlerin süreceği ve uluslararası topluma sorumluluk alma çağrısı yapıldı.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta düzenlenen protestolarda ise küresel güçlere Rojava'ya yönelik saldırılara karşı tutum alma çağrısı yapıldı. Ayrıca İsviçre'de siyasi partiler ve demokratik kurumlar tarafından yapılan açıklamalarda, Rojava'da yaşananların ciddi insan hakları ihlallerine ve kitlesel göçe yol açtığı vurgulandı. Eylemlerde, saldırılar sona erene kadar mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi.
İSVEÇ
Göteborg ve Malmö kentlerinde binlerce kişi, Rojava'ya yönelik saldırılara karşı alanlara çıktı. Eylemlerde, Rojava direnişiyle dayanışma çağrısı yapıldı.
Yapılan konuşmalarda saldırıların Kürt halkında ulusal bilinci güçlendirdiği belirtilirken, dört parçada yükselen ortak duruşun bunun somut göstergesi olduğu ifade edildi. Eylemciler, Rojava için sokaklarda olacaklarını vurguladı.
HOLLANDA
Rojava'daki saldırı ve katliamlara karşı ilan edilen seferberlik kapsamında Hollanda'da da eylemler sürüyor. Hollanda Parlamentosu önünde gece boyunca devam eden protestoların ardından, DemNed ve Den Haag Kürt Halk Meclisi öncülüğünde Hollanda Dış İlişkiler Bakanlığı önünde kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Binlerce kişi, sloganlar eşliğinde TC Konsolosluğu önüne yürüdü.
Eylemde Kürtçe ve Hollandaca sloganlarla Rojava direnişi selamlanırken, Rojava'da yaşanan insanlık suçlarına dikkat çekildi. Eylemciler, Hollanda hükümeti ve uluslararası kamuoyunu saldırılar karşısında sessiz kalmamaya çağırdı.
İNGİLTERE
Başkent Londra'da binlerce kişi Dışişleri Bakanlığı önünde bir araya gelerek Rojava'ya yönelik saldırıları protesto etti. Yapılan eylemde, İngiltere hükümetine ve uluslararası kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yapıldı.Sloganlar ve dövizlerle Rojava direnişi selamlanırken, HTŞ çeteleri ve işgalci Türk devletinin saldırılarının durdurulması talep edildi, Rojava halkıyla dayanışmanın süreceğini belirtildi.
AVUSTURYA
Avusturya'nın Graz kentinde, Rojava direnişine destek amacıyla düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî YPG", "Bijî YPJ" sloganlarıyla Rojava direnişi selamlandı. Açılan pankartlar ve dağıtılan bildirilerle saldırılara karşı direnişin büyütüleceği mesajı verildi. Eylem, 22 Ocak saat 16.00'da Hauptplatz'ta yapılacak mitingin duyurulmasıyla sona erdi.
Dünya'nın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak devam eden eylemlerde, Rojava'ya yönelik saldırıların derhal durdurulması, sivillerin korunması ve uluslararası toplumun sorumluluk alması çağrıları öne çıktı. Protestoların önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtildi.