5 Mayıs 2024 Pazar

DTK ve DBP heyeti Hakkari'de köyleri ziyaret etti

DTK ve DBP heyeti "Faşizme karşı örgütleniyoruz" şiarı ile gerçekleştirdiği halk buluşmaları kapsamında Hakkari'deki köyleri ziyaret etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Faşizme karşı örgütleniyoruz" kampanyası kapsamında Hakkari'de temaslarda bulundu. Kente bağlı Nîşê ve Baleka köylerinde halkla bir araya gelen heyete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari il ve merkez ilçe eşbaşkanları, partili yöneticiler eşlik etti.

'SAVAŞIN İLK ADIMLARINI TECRİTLE ATTILAR'
Köy ziyaretlerinde konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt halkını iradesiz bırakmak için 6 yıl önce "çöktürme planının" devreye konulduğunu belirtti. Halkın direnişi ile bu planı boşa çıkardığını dile getiren Öztürk, "Ekonomik, siyasal ve kültürel, Kürt diline kadar saldırılar oldu. Kayyumlar geldikleri ilk gün halkımızın iradesini gasp ettiler, ilk olarak da dilimize saldırdılar. Kürt halkının diline saldırı yaptıklarında zaten niyetleri ortaya çıktı. Tutuklamalar, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a 2015 yılından bu yana ağırlaştırılmış bir tecrit var ve hala da devam ediyor. Savaş kararını ve savaşın ilk adımlarını tecritle attılar. Amaçları zaten Sayın Öcalan'ın sesini kesmektir. Çünkü Öcalan Türkiye halklarının umut sesiydi. Barış, demokrasi ve tüm halklar için, özgür bir yaşam inşa etmek için bir sesti. Bu sesi kısmak ve engellemek istediler ama amaçlarına ulaşamadılar. Başlarına bir taş değse, bir orman yansa günah keçisi Kürt halkı oluyor. Ülkede ne olup bitse Kürt halkını sorumlu tutuyorlar" şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜMÜN TEK YOLU DİYALOGDUR'
Konuşmasının devamında, barışta çözümün güvenlikçi politikalarla olmadığına dikkat çeken Öztürk, şunları kaydetti: "Çözüm süreci 2013 ve 2015 yılları arasında Sayın Öcalan'la görüşmelerin ardından başlayan süreçti. Aslında 2 yıl kısa bir süre de olsa Türkiye'de her şey değişti. Tüm Türkiye halkı bu değişimi gördü ve farkına da vardı. Çatışma ve savaş ortamıyla bu sorunun çözüme kavuşmayacağını onlar da anladı. Çözümün tek yolu diyalogdur. Hesaplarına gelmediği için süreci bozdular."

'KÜRT HALKINI BİTİRMEYİ BAŞARAMADILAR'
İktidarın bölgede yaşayan binlerce yurttaşı yaşadıkları yerden göçe zorladığını dile getiren DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, buna rağmen halkın ayakta olduğunun altını çizdi. Saliha, "Onlar 90'larda Ermeni, Süryani halklarını katlederek, yok edip sürgün etmeye çalıştılar. Aynı yok etme, inkar ve imha politikalarını Kürt halkı üzerinde uygulamak istediler ama Kürt halkını bitirmeyi başaramadılar. Kürt halkı göç ettiği batı illerinde bile diline ve iradesine sahip çıktı" ifadelerini kullandı.

'DEVLETİN SİSTEMİ ÇÖKÜŞTE'
İktidarın, Kürt halkı üzerinde tüm kirli savaş politikalarını yürüttüğüne işaret eden Aydeniz, bu politikalarını daha çok irade sahibi aileler üzerinden yürüttüğünü vurguladı. Aydeniz, "Devletin sistemi çöküşte ve bitmek üzere. Onlar amaçlarına ulaşamadı ama bizler amacımıza ulaşmaya çok daha yakınız" dedi.