6 Mayıs 2024 Pazartesi

DTK: Roboski katliamının sorumluları tarih önünde hesap verecek

Roboski katliamının 7. yılı dolayısıyla açıklama yapan DTK, katliamda sorumluluğu bulunanların tarih önünde hesap vereceğini ifade ederken, 34 Kürt köylüsünü andı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü kırsalında savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardımanlarla 34 Kürt köylüsünün katledilmesinin yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
Dönemin başbakanı yaptığı ilk açıklamada bombardıman emrini kendisinin verdiğini kamuoyuna deklere ederek, yapılan bu katliamın ne kadar planlı gerçekleştirildiğini itiraf ettiğini hatırlatan DTK, "Katliamın üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen, katliam emrini veren ve uygulayanlarla ilgili  herhangi bir işlem yapılmamış, açılan 'soruşturmalar'ın üstü örtülerek 'faili meçhul'ler dosyasına yeni bir dosya daha dahil edilmiştir" dedi.
 
Roboski katliamının halklara yönelik gerçekleştirilen onlarca katliamdan sadece biri olduğu vurgulanan açıklamada, "Roboski katliamı sonrasında da halkımızın özgürlük ve demokratik mücadelesine karşı saldırılar artırılmış, Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova, Suruç, Amed, Antep vd. bir çok Kürt ili ve ilçesinde sayısız katliamlar gerçekleştirilmiştir" diye kaydedildi.
 
Bütün bu uygulamaların bir devlet politikası olarak, Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmak, sindirmek,  tasfiye etmek ve iradesini kırarak mevcut sömürgeci sisteme boyun eğdirmek amaçlı olduğu ve belli bir plan dahilinde gerçekleştirildiğinin aşikar olduğunu ifade eden DTK, "Ancak, halkımızın mücadele tarihi de çok açık bir biçimde göstermiştir ki, hiçbir baskı ve katliam uygulaması halkımızın iradesini kıramamış, özgürlük mücadalesini daha güçlü bir irade ve kararlılıkla sahiplenmesini engelleyememiştir. Bu nedenledir ki, günümüzde Kürt halkının özgürlük mücadelesi tüm Ortadoğu halklarının umudu haline gelmiştir" diye belirtti.
 
Roboski katliamında sorumluluğu bulunanların tarih önünde hesap vereceğinin altını çizen DTK, "Roboski katliamının sorumlularının hesap verecekleri günlerin yakın olduğuna inanıyoruz" dedi.
 
7. yılında Roboski katliamını lanetleyen DTK, 34 Kürt köylüsünü andı.