26 Nisan 2024 Cuma

DTK: Kürt halkı bayramı savaş koşullarında karşılıyor

Ramazan Bayramı'nı Kürt halkının yine savaş koşullarında karşıladığına dikkat çeken DTK, "Halkımız başta olmak üzere, Güney Kürdistan hükümetini, parlamentosunu, siyasal partilerini, aydınlarını ve topyekun halkını bu askeri operasyona karşı ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla karşı çıkmaya davet ediyoruz" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla açıklama yayınlayarak, Güney Kürdistan'a yapılan askeri operasyona dikkat çekti.
 
Ramazan ayının, toplumsal hayata kardeşlik, dayanışma, karşılıklı sevgi, saygı, birlik, beraberlik duygularının ve insani özelliklerinin en fazla öne çıktığı bir gün olduğunun altını çizen DTK, bayramın inançsal olduğu kadar toplumsal hayata da yön veren bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.
 
DTK mesajında şunları kaydetti:
 
"Ne yazık ve hazindir ki, egemenlerin zulüm politikaları nedeniyle Kürt halkı başta olmak üzere Ortadoğu halkları bu mübarek Ramazan ayını da tam bir savaş cehenneminde kan, gözyaşı, ölüm, göç ve açlıkla iç içe yaşamak zorunda bırakılmıştır. Geçmiş süreçlerdeki sınır ötesi askeri harekâtların yarattığı siyasal ve toplumsal sonuçlardan ders çıkarmayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve AKP-MHP faşist iktidarı, Ramazan ayının kutsiyetini de göz ardı ederek PKK gerillalarını gerekçe yaparak Güney Kürdistan topraklarına kapsamlı bir askeri operasyon gerçekleştirmiştir.
 
"Bu tür askeri operasyonlar geçmişte de onlarca kez yapılmış, tümü de büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmış, Kürt sorununun demokratik çözümünü daha fazla zorlaştıran siyasal ve toplumsal sorunlara sebep olmuşlardır. Kürt Sorununun ana kaynağının da, çözümünün de sınır ötesinde olmadığı; tarihsel, toplumsal ve siyasal boyutları olan Kürt sorunun ancak barışçıl yol ve yöntemlerle çözülebileceği gerçeği yakın zamana kadar Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin ve AKP'nin birçok bakanı ve yetkilisi tarafından dillendirilmekteydi.
 
KÜRT HALKINA ÇAĞRI
 
"Bugün bazı seçim ve kısa vadeli siyasal hesaplarla, tekrar sınır ötesi askeri harekâtlara başvurmak, tarihten ve yaşananlardan ders çıkarmamak, halklarımızın demokratik ve birlikte yaşamına düpedüz kastetmektir. Bu nedenle Güney Kürdistan'ın egemen topraklarına yapılan bu askeri operasyonu kınıyor ve protesto ediyoruz. Tüm halkımız başta olmak üzere, Güney Kürdistan hükümetini, parlamentosunu, siyasal partilerini, aydınlarını ve topyekun halkını bu askeri operasyona karşı ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla karşı çıkmaya, Güney Kürdistan topraklarının egemenlik haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.
 
"Aynı şekilde, uluslararası toplumu ve Türkiye'nin bütün demokratik kişi ve kurumlarını da, bu tür askeri operasyonlarla Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye'nin demokratikleşme sorunlarının çözülemeyeceği, faşizmi daha da kurumlaştıracağı gerçeğinden yola çıkarak sınır ötesi askeri operasyonlara karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu çağrılarımızın yerini bulması dilek ve temennisi ile halkımızın ve bütün İslam âleminin Ramazan Bayramını en içten duygu ve düşüncelerimizle kutluyoruz. Ramazan Bayramının Kürdistan, Ortadoğu ve tüm dünyada savaşların son bulduğu, barış, kardeşlik, demokrasi ve özgürlüklerin geliştiği bir dünya'ya evirilmesine vesile olması beklentimizi ve inancımızı yüksek bir irade ile ifade etmek istiyoruz."