2 Mayıs 2024 Perşembe

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven tahliye oldu

Milletvekilliği düşürülen DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven, tutuklanmasına gerekçe yapılan hapis cezası mahsup edildiği için tahliye edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili olan Leyla Güven, 4 Haziran günü, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile birlikte milletvekilliği düşürülmüş ve aynı gece tutuklanmıştı.

Avukatı Reyhan Yalçındağ, Güven'in kalan bir aylık cezasının, tutuklu yargılandığı başka bir dosyadan mahsup edilerek tahliye edildiğini söyledi.

Hüküm giydiği davadan 4 yıl 8 buçuk ay tutuklu kalan Güven'in kalan bir aylık cezasının denetimli serbestlik kapsamına alınması için yapılan başvuru reddedildi.

Avukat Yalçındağ, Güven tutuklanmadan önce mahsup için başvuru yaptığını ancak 5 gün sonra ancak yanıt verildiğini söyledi. Yalçındağ, "Leyla Güven'in sadece 1 ay süresi kalmasına rağmen onun için bir denetimli serbestlik talebimiz kabul olmadı. Yaralama, uyuşturucu, hırsızlık vb. gibi suçların hükümlüleri 3 yıl denetimden yararlandığı halde Leyla hanım için 1 ayı bile işletmediler. Bunun üzerine başka bir dosyasından tutuklu yattığı 1 yıllık süre vardı; onun mahsup talebinde bulunmuştum. Leyla hanım henüz cezaevine konulmadan önceki saatte talepte bulundum, ancak maalesef, başvurudan 5 gün sonra sonuçlandı. İşlemlerin uzun sürmesi nedeniyle bu 5 günlük süreyi fazladan yattığını söyleyebilirim" dedi. 

Müvekkili için başvuru yapan Avukat Yalçındağ, tutuklu HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın denetimli serbestlikten yararlandırılmamasının ciddi bir hukuksuzluk olduğunu söyledi.