19 Nisan 2024 Cuma

DTK 8. Olağan Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı

Demokratik Toplum Kongresi 8. Olağan Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede yerel seçim çalışmalarına başlanması gerektiği vurgulandı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 8. Olağan Kongresi'nin 1. Ara Genel Kurul Toplantısını tamamladı.Toplantıya dair DTK tarafından sonuç bildirgesi açıklandı. Kongrede birçok gündeme dair önerilerek tartışılarak kabul edildi. Tutuklu bulunan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e ve siyasetçilere dayanışma mesajları gönderildi. İran'ın Kürt siyasetçilere ve muhaliflere yönelik idamları da şiddetle kınandı. Cumartesi Anneleri ile dayanışma içinde oldukları da belirtildi. Bildirgede ayrıca Kürtlerin ulusal birlik çalışmalarının önemine değinilirken Rojava halkı ile dayanışma içinde olunduğu belirtildi.
 
Suriye ve Irak merkezli devam eden savaşın, tüm Ortadoğu'daki dengeleri ve statükoyu sarsacak gelişmelere gebe olduğu belirtilen bildirgede, "Bu gelişmeler, halkların mücadelesi ile demokratikleşmeye doğru evrilecektir. Ortadoğu halklarına doğru önderlik yapıldığında, hiçbir gücün halkların değişim istemine karşı koyamayacağını toplumların mücadele tarihi göstermiştir. Zaman demokrasi ve özgürlük zamanıdır" denildi. Bildirgede, Türkiye'nin Kürt düşmanlığı politikalarının Türkiye'yi Ortadoğu'da içinden çıkılmaz sorunlar girdabına soktuğu belirtildi.
 
DTK'YE BASKI
 
DTK'ye yönelik baskılara değinilen bildirgede, "Önceki süreçte başlayan, son bir yıllık süreçte de derinleştirilerek sürdürülen DTK'yi kriminal hale getirme amaçlı gerçekleştirilen baskılar, gözaltılar, tutuklamalar ve 'yargılamalar' vb. operasyonlar, demokratik siyasete ve meşruiyetimize olan inancımız, basına ve kamuoyuna açık ve şeffaf çalışmalarımızla çürütülmüştür" denildi.
 
'SEÇİM ÇALIŞMALARINA BAŞLANMALI'
 
Yerel seçimlerde 'kayyum sistemini tarihin çöp sepetine atmak' için seferberlik ruhuyla çalışmalara başlama çağrısı yapılan bildirgede, "Türkiye'de yaşanan, giderek de derinleşerek tüm toplumsal kesimleri iflasa, işsizliğe, yoksulluğa ve açlığa mahkum eden ekonomik krizin olası sonuçlarının şimdiden öngörülerek, krizin faturasının özellikle emekçi yoksul kesimlere çıkartılacağı  gerçeğinin bilincinde olarak mücadelenin aciliyetine özellikle dikkat çekmiştir" denildi.
 
KÜRTÇE İÇİN SEFERBELİK ÇAĞRISI
 
Kayyum sistemi ile birlikte Kürt kimliği ve anadili üzerindeki asimilasyon politikalarına derinlik kazandırıldığına dikkat çekilen bildirgede, "Kürt dili üzerindeki baskıları, kurumlarımıza, parklarımıza, sokak ve caddelerimize verilen Kürtçe isimleri kaldırmasını ve açılan birçok kadın, çocuk vb. eğitim merkezlerini kapatmasını şiddetle kınamıştır. Bu asimilasyon uygulamalarına karşı bütün halkımızı ve demokratik tüm toplumsal kesimleri duyarlılığa çağırarak, Kürtçe anadilimizi yaygınca kullanma seferberliği başlatması çağrısını yapmıştır" denildi.
 
'BARIŞ İÇİN TECRİT KALDIRILMALI'
 
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasının barışın sağlanması için çözüme katkı sağlayacağı vurgulan bildirgede, "Kürt sorununun tam anlamıyla bir Ortadoğu sorunu haline geldiği gerçeğinden yola çıkarak gerek Türkiye'de kalıcı, adil, eşit ve özgürlükleri güvence altına alacak olan bir barışın sağlanması, gerekse de Ortadoğu'ya barışçıl demokratik eğilimleri hakim kılmak için Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın tarihi kişiliği, misyonu ve paradigmasının gerçek anlamda bir çözüme katkı sunacağı gerçeğinin altını çizmiştir. Bu anlamda, Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecridin kaldırılmasının ve özgürlüğünün sağlanmasının, gerek Türkiye'de gerekse de Ortadoğu'da demokratikleşmeye ve barışa evrilen bir sürece tarihsel bir katkı sağlayacağına olan inancını belirtmiştir" denildi.
 
MÜCADELE SÖZÜ YİNELENDİ
 
DTK Eş Başkanlık Divanı başta olmak üzere bütün bileşenlerin halkın beklentilerine denk düşen çalışmada yetersiz kaldığı ve özeleştiri verildiği belirtilen bildirgede, mücadele sözü yinelenerek "Kongre, DTK'nin bütün bileşenleri ve delegeleriyle birlikte sürece ve önümüzdeki dönem görevlerine büyük bir kararlılık ve mücadele bilinciyle yaklaşma iradesini ortaya çıkartarak tamamlanmıştır" diye belirtildi.