2 Mayıs 2024 Perşembe

DTK: 32. yılında Halepçe katliamını kınıyoruz

Halepçe katliamının 32. yılına ilişkin açıklama yapan DTK, "Halepçe'ye benzer katliamların birkez daha yaşanmaması için Kürt Ulusal Birliğinin geliştirilmesi noktasında çalışmalarına hız vermeye çağırıyoruz" diye vurgulandı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halepçe katliamının 32. yılına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, "İnsanlığın tarihine kara bir leke olarak geçen ve belleklerden asla silinmeyecek olan Halepçe katliamının üzerinden 32 yıl geçti. Kürt halkı şahsında insanlığa ve insanlığın tüm değerlerine karşı gerçekleştirilen Halepçe katliamı bir insanlık suçu olarak tarihteki yerini almıştır" denildi.

Saddam Hüseyin diktatörlüğünün her türlü kimyasal ve biyolojik silahları da kullanarak gerçekleştirdiği Halepçe katliamında, beş binin üzerinde sivilin hunharca katledildiği belirtilen açıklamada, "Aradan otuz iki yıl geçmiş olmasına rağmen Halepçe katliamının insanlığın yaşamındaki ve vicdanındaki yara ve tahribatlar kapanmadığı gibi, Afrin'deki yeni soykırım uygulamalarıyla daha da derinleşmiştir" diye kaydedildi.

Halepçe katliamı, sömürgeci devletlerin halka karşı gerçekleştirdikleri ne ilki, ne de sonuncusu katliam olduğunun altı çizilen açıklamada, "20. yüzyılın ilk çeyreğinde başlayan  ve sonrasında da derinleştirilerek stratejik bir yok etme ve tarihten silme politika ve uygulamaları ile sürekli güncellenerek sürdürülmüştür. Koçgiri, Ağrı, Zilan, Genç, Dersim, Maraş, Qamışlo, Gazi, Roboski, Şengal, Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi, Şırnak ve daha bir çok Kürt ili ve ilçesinde bu yıkım ve yok etme stratejisi büyük katliamlarla sürdürülmüştür" denildi.

Bütün bu soykırım ve katliam politikalarını uygulayan sömürgeci devletlerin, uluslararası emperyal güçlerden güç ve destek aldığı, onların himayesinde gerçekleştirdikleri somut bir vaka olduğu ifade edilen açıklamada, "Bütün insanlığın tanık olduğu ve bildiği bir gerçek vardır ki, Kürt halkı tüm tarihi boyunca bu soykırım uygulamaları karşısında asla geri adım atmamış ve teslimiyeti kabul etmemiştir. Bu bilinç ve inançla, Halepçe katliamını 32. yılında bir kez daha lanetliyoruz. Halepçe'ye benzer katliamların birkez daha yaşanmaması için, halkımız başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerini Kürt Ulusal Birliğinin geliştirilmesi noktasında çalışmalarına hız vermeye çağırıyoruz" diye vurgulandı.