24 Nisan 2024 Çarşamba

DSG Komutanı Can: Bağdadi operasyonu Türkiye'nin yüzünden bir ay gecikti

DSG komutanlarından Polat Can, DAİŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesine 1 ay önce karar verildiğini ancak Türkiye'nin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik saldırısından kaynaklı, operasyonun gecikmesine sebep olduğunu açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanlarından Polat Can, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesine dair Twitter hesabından açıklama yaptı.

Can'ın operasyona dair verdiği bilgiler şöyle:

"1- El Baghdadi'nin Deir Al Zor'daki Al Dashisha bölgesinden İdlib'e geçtiğini kendi kaynaklarımızla doğruladık. 15 Mayıs'tan beri Al Baghdadi'yi izlemek ve yakından takip için CIA ile birlikte çalışıyoruz.

2 - Kaynaklarımızdan biri El Bağdadi'nin saklandığı eve ulaşmayı başardı. Al Baghdadi yaşadığı yeri çok sık değiştirdi. Jerablus'ta yeni bir yere taşınmak üzereydi.

3- Bağdadi'ye ulaşabilen kaynağımız, Bağdadin'in iç çamaşırını DNA testi ile doğrulamak için ele geçirdi.

4- Bir aydan daha fazla bir süre önce Al Baghdadi'yi ortadan kaldırmaya karar verildi. Ancak ABD'nin geri çekilmesi ve Türk işgali, Al Baghdadi'nin takibi de dahil olmak üzere özel operasyonlarımızı durdurmamıza sebep oldu. Türk işgali operasyonda gecikmeye neden oldu.

5- Al Baghdadi'ye tüm istihbarat ve erişim, onun yerinin tespiti, kendi çalışmamızın sonucuydu. Kaynağımız koordinatları gönderilmesi, uçağın yönlendirilmesi, operasyonun gerçekleştirilmesinde son dakikaya kadar rol aldı.

6 - Barisha köyünü çevreleyen tüm silahlı gruplar ve unsurlar, çeşitli isimler altında faaliyet gösteren DAİŞ teröristleriydi. Hava operasyonunda tüm askeri noktalar ve mevkiler hedef alındı.

7- Terörist Abu al-Hassan, Al Baghdadi'nin yeni evine götürülmesini güvence altına almak için Jerablus'ta özel bir görevdeydi. Barisha'daki planlanan görevden önce taşınmış olma ihtimaline karşı, yeni evinde El Bağdadi'yi hedefleyecek bir B planı vardı. Ebu el-Hassan, SDF istihbaratı tarafından yakından izlendi."