21 Mayıs 2024 Salı

'Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız iddialar sonlandırılmalı'

TTB Merkez Konseyi, TTB Yüksek Onur Kurulu ve Diyarbakır Tabip Odası, Dr. Şeyhmus Gökalp'in yarın görülecek karar duruşması öncesinde açıklama yaptı, Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz iddiaların sonlandırılması istendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi ve 2014-2018 dönemi Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in asılsız ve delilsiz iddialar ile yargılandığı davanın yarın görülecek karar duruşması öncesi; TTB Merkez Konseyi, TTB Yüksek Onur Kurulu ve Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Tabip Odası'ndaki basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ve TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya; TTB önceki dönem Merkez Konseyi başkanları Prof. Dr. Raşit Tükel, Dr. Beyazıt İlhan ve Prof. Dr. Özdemir Aktan; TTB Yüksek Onur Kurulu üyeleri Dr. Şeyhmus Gökalp, Dr. Mehmet Sezai Berber, Dr. Naki Bulut, Dr. Lale Tırtıl, Dr. Yıldıray Orhon, Dr. Ömer Özkan Özdemir ve Dr. Hafize Öztürk Türkmen, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ile tabip odalarının temsilcileri ve aktivistleri katıldı.

Dr. Elif Turan tarafından okunan ortak basın açıklamada "Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz suçlamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz" diye belirtildi.

Turan, Dr. Şeyhmus Gökalp'in yargılamasına gerekçe olarak; 2016 yılında yakalanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak verilecek cezadan kurtulmak isteyen, Dr. Şeyhmus Gökalp gibi çok sayıda kişi hakkında yalan beyanda bulunan itirafçı bir tanığın 2019 yılında verdiği ifade ile 2016 ve 2017 yıllarında Diyarbakır'da yasal bir biçimde toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) genel kuruluna delege olarak katıldığı iddiasına dayandığını söyledi.

Dr. Şeyhmus Gökalp'in karar duruşması 19 Kasım 2021 Cuma günü Saat 10.05'de Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini hatırlatan Turan, "Adil yargılanma, ceza muhakemesi hukukunda sanığa ve mağdura tanınan hakların tümü ve insan hakları ihlal edilmeksizin yapılan yargılamadır. Savcının taraflı, peşin hükümlü, hukuka aykırı tutumu nedeniyle adil yargılanma hakkının güvence altında olduğundan ciddi kuşku duyuyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp davasında Duruşma Savcısı, mütalaasında duruşmaya getirtilen delilleri görmezden geldiği, değerlendirmediği için adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir" dedi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, "Yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştığı bir dönemde yargılanan Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Şeyhmus Gökalp'ın haklı mücadelesinde yanındayız.  Suçsuz olduğunu biliyoruz. Toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunusuna adanmış geçmişine tanığız. Somut hiçbir delile dayanmayan yargılamanın bir an önce son bulmasını, karar duruşması görülecek olan davada adil bir yargılanmanın gerçekleştirilmesini talep ediyor ve yaşamı boyunca mesleğimizin onuruna ve etik ilkelerine bağlı kalarak görev yapan Dr. Şeyhmus Gökalp'ın beraat kararını bekliyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz suçlamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.