8 Mayıs 2024 Çarşamba

Dr. Benan Koyuncu'nun ihracına tepki

Ankara Tabip Odası üyesi Dr. Benan Koyuncu'nun Sağlık Bakanlığı tarafından ihraç edilmesine tepki gösteren Ankara Tabip Odası ve SES, keyfi ve hukuksuz uygulamalarının sürdüğünü belirterek, "Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) geçici 35'inci maddesi gerekçe gösterilerek 30 Eylül'de ihraç edilen Dr. Benan Koyuncu'ya ilişkin Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey binası önünde basın açıklaması yaptı.

"OHAL hukuksuzluğu son bulsun, Dr. Benan Koyuncu görevine iade edilsin" pankartının açıldığı eylemde "Emek bizim söz bizim", "İnadına iyi hekimlik, inadına mücadele" dövizleri taşındı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

OHAL SÜREKLİLİK KAZANDI
Eylemde konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, halkın daha ulaşabilir ve nitelikli sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğu şu günlerde, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçilerini ihraç etme keyfiyeti ve hukuksuzluğunun devam ettiğini ifade belirtti. İktidar tarafından OHAL döneminin bittiği intibası yaratılmak istendiğini ancak OHAL'in süreklilik kazandığına, keyfi ve hukuksuz uygulamalarının sürdüğüne her geçen gün tekrar tekrar şahit olduklarını söyleyen Karakoç, "OHAL'le birlikte yerleşen siyasi anlayış, kendisi gibi düşünmeyen herkesi 'düşman' olarak görmeye, anayasal haklarını ellerinden almaya devam etmektedir. Düşünce, ifade, örgütlenme ve çalışma özgürlüğünü insanların ellerinden alarak cezalandırmayı yöntem haline getiren iktidarın asıl hedefinin ülkedeki demokratik ve barış içinde bir arada yaşama iradesi olduğunu biliyoruz" dedi.

'İLK HUKUKSUZLUK DEĞİL'
Koyuncu'nun daha önce de hukuksuzluklara maruz bırakıldığını ifade eden Karakoç, "Biz sağlık meslek örgütleri bu hukuksuzluğu kabul etmesek de iktidarın ve bakanlıklarının bu keyfiliğiyle sıklıkla karşılaşmaktayız. Dr. Benan Koyuncu da öyle maalesef. Çünkü Benan arkadaşımızın yaşadığı ilk hukuksuzluk süreci bu değil. Daha önce 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL döneminde yine hiçbir neden gösterilmeden asistan hekim olarak görev yaptığı hastanede açığa alınmıştı. O dönemde de bu hukuksuzluğa karşı itirazlar ve eylemliliklerde bulunmuştuk. Yürütülen soruşturma sonucunda Benan Koyuncu iki ay gibi bir süreden sonra tekrar görevine iade edilmişti" diye belirtti.

'SOMUT GEREKÇE YER ALMIYOR'
Koyuncu'nun ihraç işlem yazısında hiçbir somut gerekçe yer almadığını aktaran Karakoç, "Ancak biliyoruz ki, Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi olan Dr. Benan Koyuncu'nun memuriyetten çıkarılmasının nedeni; sağlık sisteminin ve sağlık emekçilerinin sorunları ile insan hakları alanındaki hak ihlallerine karşı olan duyarlılığı ve biat etmeyen muhalif tutumudur" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Karakoç, Ankara Tabip Odası'nın hukuki desteğiyle ihraç işlemini yargıya taşıyacaklarını vurguladı. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini aktaran Karakoç, "Dün olduğu gibi bugün de evrensel insan haklarına ve iyi hekimlik değerlerine bağlılığımızı koruyarak haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Açıklama "Bütün keyfi ve hukuksuz ihraç uygulamaları son bulacak, haklarımızı geri alacağız", "Benan Koyuncu yalnız değildir", "Çalışma hakkımız engellenemez" sloganlarıyla son buldu.