25 Nisan 2024 Perşembe

Dörtlü zirve başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılımıyla Suriye konulu dörtlü zirve başladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Suriye gündemiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Vahdettin Köşkü'nde biraya geldi. Zirvede, Türkiye'den, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'dan; Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Almanya ve Fransa'dan özel danışman ve temsilciler yer alıyor.
 
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Astana Platformunun Cenevre'de oluşturduğu "küçük grup"tan temsilcilerde zirvede yer alacak. 
 
Suriye krizine kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılmasının hedeflendiği zirvenin sonunda dört ülkenin ortak bir bildiri kabul etmesi bekleniyor.
 
Suriye konulu dörtlü zirvenin açılışında Erdoğan'ın konuşmasının kısa bir bölümü basına açıldı. Açılış konuşmasında Erdoğan, "Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm dünyanın gözleri şu anda bu toplantımıza yönelmiş durumda. Samimi ve yapıcı bir anlayışla hareket ederek bu beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum. Suriye, Sayın Putin ile istişarelerimizde en öncelikli konular arasında yer alıyor. Sayın Macron ve Sayın Merkel'le de yakın temasta olmaya, kendilerini süreç hakkında bilgilendirmeye daima özen gösterdik" diye konuştu.
 
Toplantı basına kapalı bir şekilde devam ediyor.