3 Mayıs 2024 Cuma

DKP/BÖG: Yeni 15-16 Haziran işçi ayaklanmaları şafağındayız

DKP/BÖG tarafından yapılan açıklamada, "Dünyada ve ülkede sömürünün en vahşi saldırılarının sürdürülmesinde baskıdan başka yönetme becerisi kalmayan iktidarlar karşısında yeni ayaklanmaların şafağındayız. 15-16 Haziran İşçi ayaklanmasının 50. yılında emperyalist-kapitalizmin çöküşü başlamıştır" denildi.

Devrimci Komünarlar Partisi Birleşik Özgürlük Güçleri, 15-16 Haziran işçi direnişiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Haziran ayı Türkiye tarihinde bugüne kadar görülmüş en büyük, en güçlü iki ayaklanmanın yaşandığı aydır. Yakın tarihimizde 2013 yılında yer bulan Haziran (Gezi) halk ayaklanması ve bundan 50 yıl önce bugün, 15-16 Haziran 1970'de gerçekleşen işçi ayaklanmasıdır" dedi.

"15-16 Haziran İşçi Ayaklanması; dönemin iktidarı tarafından işçi sınıfının örgütlü militan mücadelesini tasfiye etmeye yönelik başlatılan saldırı dalgası karşısında iki sınıfın, burjuvazi ile proletaryanın keskin savaşının sahneye çıktığı tarihtir. Sadece iki gün sürmesine rağmen sokağa çıkan 100 bine yakın işçinin üretimden gelen gücü ve kararlılığı, sömürücü patron sınıfların uçaklarla, araçlarla İstanbul'dan kaçmalarına neden olmuştur" diyen DKP/BÖG, "15-16 Haziran direnişinin bugüne taşıdığı en büyük mesaj, iktidarı ele geçirme hedefi taşıyan işçi sınıfının öncü partisi altında silahlı bir ayaklanmanın inşasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Bugün direnişin 50. yılında işçi sınıfı için kölelik en ilkel hali ile sürmektedir. Pandemi koşullarında işçilerin canı pahasına çalıştırılması, her türlü itiraza ve eyleme polis saldırısı, grev, sendika, siyasal örgütlenmelerin yasaklanması, onbinlerce işçinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmesi, daha fazla kar için azgınca yürütülen sömürü ekonomisinin yarattığı açlık, işçi intiharları, yoksulların bedenini kent meydanlarında ateşe vermesi, iktidar tarafından teslim alınmış sendika bürokrasisi ve işbirlikçilik, zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayan işçi sınıfını kazanacağı bir dünya arayışına yöneltmektedir" denilen DKP/BÖG açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Dünyada ve ülkede sömürünün en vahşi saldırılarının sürdürülmesinde baskıdan başka yönetme becerisi kalmayan iktidarlar karşısında yeni ayaklanmaların şafağındayız. 15-16 Haziran İşçi ayaklanmasının 50. yılında emperyalist-kapitalizmin çöküşü başlamıştır. Ülkemizde bu çöküşün taşıyıcısı AKP-MHP faşizmi sömürü ve sömürgecilik sisteminin yıkılmakta olduğunu görmekte ve bunu geciktirmeye hazırlanmaktadır. Kahverengi gömlekli faşizmin bekçilerinden, polis terörüne, cihatçı çetelerden, mafya-milis güçlerinin silahlandırılmasına, sokak eylemlerine saldırılarda tek hedef bulunmaktadır, iktidar gelmekte olan ayaklanmaların kaçınılmazlığını bilmekte, hazırlığını bastırma üzerine kurmaktadır."

Açıklamada, birleşik devrimci savaş hazırlığını büyütme çağrısı yapıldı.