19 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır'daki kayıplar eyleminde 64 haftalık yasağa tepki gösterildi

Diyarbakır'da 563. kayıplar eyleminde, Valiliğin açık alanda eylem yasağı protesto edilirken Batman'da Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 27 Kasım 1995 tarihinden bu yana kayıp olan Kamil Bilgeç'in akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları Diyarbakır ve Batman'da yaptıkları eylemlerde, Valiliklerin açık alanda eylem yasağını protesto etti.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla 563. oturma eylemini dernek binasında gerçekleştirdi.

"Kayıpla bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafları taşındığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, kayıplar ve faillerinin bulunması için mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti. Yalçın, Diyarbakır Valiliğinin almış olduğu yasak kararından dolayı 64 haftadır kapalı bir mekanda mücadelelerini sürdürmek durumunda kaldıklarını hatırlatarak, "Bu tamamen barışçıl gösteri ve ifade hakkının ihlalidir. Biz bunu yıllardır dile getiriyoruz" dedi.

Taleplerinin faillerin cezasızlık zırhıyla korunmayıp yargı önünde yargılanmaları olduğunu ifade eden Yalçın, yıllardır her mekanda bu taleplerini dile getirdiklerini hatırlattı. Yalçın, "Kayıplar ya failli meçhule götürüldü ya da yargısız bir şekilde infaz edildiler. Zorla kaybedilme dosyalarında yargının veya siyasi iktidarın tutumu failleri korumak ve aklamak oldu. Birçok kez şahit olduk. Zorla kaybedilme dosyalarında failler cezasızlık zırhı ile korundu ve birçok dosya takipsizlikle sonuçlandı. Dosyalarında tanık delilli olmasına rağmen, iç hukuk yollarında failler beraat ettirildi. Tek talebimiz kayıplarımızın bulunmasıdır" diye belirtti.

Birçok kayıp yakınının kayıplarına ulaşamadan hayata veda ettiğini söyleyen Yalçın, "Berfo ana, Fatma ana ve Elmas ana gibi daha birçok anne oğluna, kardeşine ulaşmadan hayatta veda ettiler. Kayıp İbrahim Gündem'in annesi de bu sene içerisinde kaybına ulaşamadan yaşamını yitirdi" dedi.

Avukat Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğini belirten Yalçın, Elçi'nin dosyasında bir gelişme bulunmadığını kaydederek, her hangi bir şüpheli bulunmaksızın soruşturma yürütüldüğüne dikkat çekti. 

Eylemde, Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde 25 Eylül 1991 yılında gözaltına alınan ve kaybettirilen İbrahim Gündem'in akıbeti soruldu.

BATMAN
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 469 eylemlerini dernek binasında gerçekleştirdi. Eyleme HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, kayıp yakınları, insan hakkı savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD Şube yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner okudu. Kayıpların akıbetini, kayıplar bulununcaya kadar sormaya devam edeceklerini belirten Tangüner, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 27 Kasım 1995 tarihinden bu yana kayıp olan Kamil Bilgeç ile 1996 Kasım'ında Habur Sınır Kapısı'nı geçerken gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Bilgeç'in amcasının oğlu Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik akıbetlerini ve kaybedilme öykülerini anlattı.