28 Mart 2024 Perşembe

Diyarbakır'da ortak tepki: Tutuklananları serbest bırakın

Rosa Kadın Derneği'ne yönelik soruşturmayı, "sivil toplumu susturma soruşturması" olarak değerlendiren 15 sendika, kadın, meslek örgütü, ortak açıklamayla tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Rosa Kadın Derneği'ne yönelik soruşturmasına bir tepki de sendika, kadın, meslek örgütlerinden geldi. İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Rosa Kadın Derneği, ÖHD Diyarbakır Şubesi, Dayanışmanın Kadın Hali, TMMOB Diyarbakır İKK, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Rengarenk Umutlar Derneği konuya ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs'ta eş zamanlı baskınlarla çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi 18 kişi gözaltına alındığı belirtilerek, ertesi gün 18 kişinin sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği'nce 12 kişinin tutuklandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Kadına yönelik şiddet ve diğer hak ihlalleri konusunda birlikte çalıştığımız Rosa Kadın Derneği'nin başkanı ve üyeleri bayram arifesinde gözaltına alınmış ve akabinde tutuklanmıştır. Aynı operasyon kapsamında HDP'nin parti meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri de tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir" denildi.

DELİLLER FAALİYETLER
"Rosa Kadın Derneği'nin adresinde soruşturma aşamasında arama yapılmış, derneğe başvuruda bulunan kadınlara ait başvuru formlarına dahi el konulmuştur" belirtilen açıklamada, "Gelinen bu noktada sivil toplum örgütlerinin hareket alanı sınırlanmakta, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve tüm muhalifler hükümet ve yargı iş birliğiyle hedef alınmakta akabinde yargı eliyle sesleri kesilmeye çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bu korku atmosferinde, düzenlenen hukuksuz operasyonlara karşı oluşacak toplumsal dayanışma ve desteği engellemek hedeflenmektedir. Rosa Kadın Derneği'nin yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, aynı zamanda tutuklama gerekçesi de sayılmıştır. Soruşturma ve tutuklama 'delilleri' sivil toplum faaliyetlerinin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla soruşturma bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır" ifadelerine yer verildi.

'DERHAL SERBEST BIRAKILSINLAR'
Soruşturma kapsamında tutuklanan annesiyle birlikte hapishaneye gönderilen 3 buçuk yaşındaki Dilgeş Aslan'ın durumuna dikkat çekilen açıklama, şu ifadelere yer verildi: "Şiddete ve diğer hak ihlallerine uğrayan kadınlara destek ve dayanışma faaliyetleri yürüten Rosa Kadın Derneği'nin başkan ve üyeleri, yargı mağduru hatta kurbanı haline gelmiştir. Tutuklanan kadınlardan birisinin üç buçuk yaşındaki çocuğu da kendisiyle birlikte cezaevine gitmek zorunda kalmıştır. Bizler sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak; sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti kriminalize eden bu soruşturmaları kınıyoruz. Tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."