19 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır'da Leyla Güven'e destek açlık grevi başladı

Açlık grevinde olan Leyla Güven'e destek vermek için 16 siyasetçi açlık grevine başladı. Açlık grevi grubu adına açıklama yapan HDP Milletvekili Dersim Dağ, "Leyla Güven'in talepleri hepimizin talepleridir. Talepler karşılanmadıkça eylemimiz sürecek" dedi.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde 10 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla HDP ile DBP'li siyasetçiler 2 günlük açlık grevi eylemine başladı.
 
Eylem öncesi yapılan açıklamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Naşide Toprak ve İbrahim Çiçek ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Açıklama HDP İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu'nda yapılırken, salona "Tecridi kıralım, faşizmi püskürtelim", "Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır" yazılı pankartlar asıldı ve eylemciler Leyla Güven'in fotoğrafının bulunduğu önlükler giydi.
 
'EYLEM VE ETKİNLİKLER SÜRECEK'
 
Açlık grevi eylemcileri adına konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Leyla Güven'in haklı bir mücadele yürüttüğünü ifade etti. Güven'in "Ben Sayın Öcalan'ın sunduğu perspektiflerden etkilenerek siyasete başladım" sözlerini hatırlatan Dağ, "Biz de Sayın Öcalan'ın ideolojik çözümlemelerinden ve sunduğu perspektiflerden etkilenerek bu halkın iradesi olmaya karar verdik. Leyla Güven'in sözlerinin arkasındayız. Bu anlamda Leyla Güven'in talebi hepimizin talebidir. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit kalkana kadar eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz" diye belirtti.
 
'HALKIMIZLA BİRLİKTE DİRENECEĞİZ'
 
5 ayrı kentte açlık grevi eylemi başlatıldığını ifade eden Dağ, "Amed'te 16 kişi olarak eylemi başlatıyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar, ailesi ve avukatları ile görüştürülene kadar bu talebimizde ısrar edeceğiz. Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit ile Kürt halkı yok edilmek isteniyor. Kürt halkı ve Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit sona erene kadar, halkımızla birlikte direneceğiz. Bir kez daha tekrarlıyoruz; Leyla Güven'in talebi, gençlerin, kadınların talebidir. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye kaydetti.
 
Dağ, açlık grevinin sona ermesi ardından Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve Leyla Güven'e destek olmak amacıyla eylem ve etkinliklerin sürdürüleceğini belirtti. 
 
Açıklamanın ardından açlık grevi eylemi başladı.