20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da kayıp yakınlarının eylemine polis engeli

Kayıp yakınlarının Diyarbakır'da her hafta gerçekleştirdiği adalet talepli eyleminin 720'ncisi, valiliğin yasaklama kararı gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 720'ncisini gerçekleştirmek üzere Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde toplanmak istedi. 28 Kasım 2015'de Sur'da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için adalet istemek üzere yapılması planlanan açıklama, valilik yasağı gerekçe gösterilerek engellendi.

Yasaklama kararına tepki gösteren İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, yasak kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek, eylem alanının polis ablukasına alınmasına itiraz etti. Yasaklama kararına karşı İHD Diyarbakır Şubesi olarak dava açtıklarını aktaran Zeytun, "Hukuki sürecimizi de sürdüreceğiz ama aynı zamanda devlet şiddeti nedeniyle kayıplarını arayan, zorla kaybedilmelere uğrayan ailelerin, hak savunucularının da yanında olmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuz ve keyfi tutumu hiçbir şekilde adil bulmadığımızı ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

BATMAN
Batman'da ise kayıp yakınları ve İHD, eylemlerini 555'nci haftasında şube binasında devam ettirdi. İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner, kayıplarının akıbetinin bulunması ve gerçeklerin açığa çıkması için mücadeleye ısrarla devam edeceklerini söyledi.

Tangüner, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur'da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hikayesini okudu. Açıklama bir dakikalık oturma eylemiyle son buldu.