5 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır'da kadınların iradesi polise geri adım attırdı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için İstasyon Meydanı'nda toplanan binlerce kadın, polise geri adım attırdı. Alanı renkleriyle dolduran kadınlar, direnen kadınları selamladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Dicle Amed Kadın Platformu'nun (DAKAP) çağrısıyla Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda kutlandı. Mitinge saatler kala alana gelen kadınların coşkusu, meydanı sardı.

Miting alanına, "Girtiyên nexweş rûmeta me ne", "Yoksullaştırmaya ve kadın düşmanlığına karşı alanlardayız", "Savaşlara değil, kadınlara bütçe", "Erkek devlet şiddetine karşı alanlardayız", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Dem dema azadiya jinê ye", "Aysel Tuğluk"a özgürlük", "Direnişimizi Garibe"den, ısrarımızı Emine anadan, gülümseyişimizi Deniz"den aldık", "Ez kurd im, perwerdehiya bi Kurdi dixwazim" , "Zimanê me rûmeta me ye", "Divê Kurdî bibe zimanê fermî", "Aysel"in hafızası hafızamızdır" ve "Jin, jiyan, azadi" yazılı pankartlar asıldı.

Alana rengarenk ulusal kıyafetleri ile gelen kadınlar "Jin, jiyan, azadi" yazılı flamalar taşıdı.

Miting alanına giriş için polis üç arama noktası kurdu, kadınlara 5"li grup halinde girmesi dayatılarak saatlerce bekletildi. Kadınlar polisin tutumuna tepki göstererek barikatların kaldırılmasını istedi. Öte yönden alana girmek isteyen kadınlara "üst arama" adı altında ince arama ve ayakkabı araması dayatıldı. Kadınlar buna da itiraz etti. Kadınların itirazı sonucu polis geri adım attı.

Alana kortejler halinde gelen kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Biji berxwedana zindana", "Kadınlara değil katillere barikat" sloganlarını attı. Alana giriş yapan kadınlar söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çekerek mitingin başlamasını bekledi. Ayrıca kadınlar, Sezen Aksu'nun "Karşıyım alayına" şarkısına alkış ve danslarıyla eşlik etti.

KOYUN: ERKEK-DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI ALANLARDAYIZ
Coşkunun bir an olsun dinmediği miting, konuşmalarla devam etti. Alandaki kitleye seslenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK üyesi Döne Gevher Koyun, kadınların bir haftadır tüm engellemelere rağmen erkek-devlet şiddetine karşı renkleriyle alanlarda olduklarını belirtti. İktidarın kadınlara yönelik politikalarını eleştirip, İstanbul Sözleşmesi'nin bir gecede feshedildiğini anımsatan Koyun, "Sözleşmeyi bir gecede feshedenler şimdi yoksulluk nafakasını kaldırmayı tartışıyor. Yoksulluğun bu kadar derinleştiği bir süreçte bunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Direneceğimizi tekrardan söylüyoruz" dedi.

Savaşların hız kesmeden devam ettiğine dikkati çeken Koyun, savaşlardan en çok kadınların zarar gördüklerinin altını çizdi. Koyun, "Kadınlar ayrımcılığa, şiddete, tacize ve tecavüze uğruyor. Mültecileştiriliyoruz. OHAL bitti ancak buna rağmen KHK'ler devam ediyor. KHK'lerle işten çıkarılıyoruz. Korkmuyoruz. Özgür bir şekilde örgütlenmemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz" diye konuştu.

'HER GÜNÜ 8 MART YAPACAĞIZ'
Konuşması zaman zaman alandan yükselen "Direne diren kazanacağız" sloganı ile kesilen Koyun, "makbul kadın" yaratma çabasına giren AKP iktidarına izin vermeyeceklerini söyledi. Yarın da Urfa'da Adalet Nöbeti'nin birinci yılını dolduran Emine Şenyaşar'ın yanında olacaklarını söyleyen Koyun, sözlerini, "Tüm kadınları, kadın örgütlülüğünü büyütmeye davet ediyoruz. Kadın yoksulluğuna, savaşa, iş yerlerindeki tacize karşı isyanımızı birleştiriyoruz. Alanlarda olmaya her günü 8 Mart yapmaya söz veriyoruz" diyerek noktaladı.

BAŞARAN: TECRİT YÖNETİM BİÇİMİ HALİNE GELMİŞ
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise yaptığı konuşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekip, tepki gösterdi. İmralı tecridinin bugün tüm topluma yayıldığını, kadınlar olarak bugün burada, İstasyon Meydanı'nda karşılaştıkları tablonun da bu politikanın bir yansıması olduğunu söyleyen Başaran, "Duruşumuzu tecrit altına almaya çalışıyorlar. Tecrit yönetim biçimi haline gelmiş. Bu tecrit ile zindanlarda tutulan binlerce arkadaşımızı yok etmeye çalışıyorlar. Bizim kararlı duruşumuzla tecrit kırılacak ve İmralı kapısı açılacak" dedi.