26 Nisan 2024 Cuma

Diyarbakır'da kadınlara engel: Katillere barikat

25 Kasım dolayısıyla Diyarbakır'da yürümek isteyen kadınlar ablukaya alındı. "Kadınlara değil katillere barikat" diyen kadınlar, slogan ve zılgıtlarıyla ablukaya tepki gösterdi. HDP Milletvekili Dersim Dağ, "Bizde Amed sokaklarında Rojhılat'ta direnen tüm kadınlara selam gönderiyoruz. Ne olursa olsun 'jin jiyan azadî' demeye devam edeceğiz" dedi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı,25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağı'nda yürüyüş yapmak istedi.

Kadınlar önü polis tarafından kesilirken, kalkanlarla ablukaya alındı. Kadınlar, "Jin, jiyan, azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları ve zılgıtlarla polis engeline tepki gösterdi.

Uzun süre ablukada bekletilen kadınlar erkek devlet şiddetiyle katledilen kadınları andı, hep bir ağızdan erkek-devlet şiddetine karşı "isyandayız" diye haykırdı. Kadınlar sık sık "Kadın cinayetleri politiktir" dedi.

"Nagihan Akarsel ölümsüzdür" sloganını yükselten kadınları çekmek isteyen gazetecilerin görüntü almasını engellemek için polis kalkanları yine kaldırdı.

'KADINLAR DEVRİME YÜRÜYOR'
Sonrasında ablukada konuşan Dersim Dağ, "Bugün her yerde kadınlar katledilirken, bugün her yerde kadınlar isyandayken, erkek yargı, erkek iktidar, erkek emniyet kadınları engellemeye çalışıyor. Buradan bir kere daha söylüyoruz, kadın katliamlarına, şiddetine, kadın iradesini ve mücadelesini yok sayanlara karşı mücadelemiz devam edecek. Kadınların yürüyüşü özgürlük yürüyüşüdür. Kadınlar devrime ve özgürlüğe yürüyor. Hiçbir güç ve iktidar bu yürüyüşü durduramaz. Hiçbir yasaklama hiçbir erk yapı karınları durduramaz. Kadınlar er ya da geç özgürlüğünü kazanacak ve her yerde 'Jin jiyan azadî' demeye devam edecek. Bizde Amed sokaklarında Rojhılat'ta direnen tüm kadınlara selam gönderiyoruz. Ne olursa olsun 'jin jiyan azadî' demeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.