19 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır'da kadınlar 'kadın kırımına karşı' buluştu

Kadınlar Diyarbakır'da DAKAP'ın çağrısıyla İstasyon Meydanı'nda buluştu. "Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz" şiarıyla yapılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine binlerce kadın katıldı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda 8 Mart mitingi düzenledi. "Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz" şiarıyla yapılan mitinge, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Özgür Genç Kadın (ÖGK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Rosa Kadın Derneği, Tevgera Jinên Azad (TJA), İlerici Kadınlar Meclisi, Kadın Akademisi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri katıldı.

Binlerce kadının bir araya geldiği İstasyon Meydanı sarı, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz renklerden oluşan flamalarla süslenirken, "Kadın cinayetleri, tacizler ve tecavüzler politiktir", "Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz", "Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet" yazılı pankartlar asıldı.

Meydana giriş polis bariyerleriyle kapatılırken, alana giriş için HES kodu zorunluluğu getirildi. HES kodu ile alana giriş yapan kadınların yanlarında getirdiği dezenfektan ve su şişelerine polis el koydu.

Yöresel kıyafetleriyle alana giriş yapan yüzlerce kadın, "Direne direne kazanacağız", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın yaşam özgürlük" dövizleri taşıyarak sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarını attı.

Mitingde Tertip Komitesi adına konuşan Songül Kapancı, kadınların bir kez daha önlerine konulan engelleri aşarak alanlara aktığını söyledi, "Selam olsun bizi bugünlere taşıyan kadınlara, zindandaki kadınların direnişine, selam olsun yaşamı güzelleştirmek için mücadele edenlere ve yaşamını yitirenlere. Buradayız, birlikteyiz dayanışıyoruz, özgür yaşam yolunda ilerliyoruz. Bugün özgür zılgıtlarımızı alandan güneşe göndereceğiz. Bir kez daha hep birlikte savaşa karşı yaşamı, köleliğe karşı özgürlüğü savunuyoruz" dedi.

DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜNDEN MÜCADELE MESAJI
Mitingde, Dünya Kadın Yürüyüşü'nden kadınların gönderdiği mesaj okundu. Erkek egemen kapitalist sistemi yıkma çağrısı yapılan mesajda şu ifadeler yer aldı: "Mücadelemiz enternasyonalist bir mücadeledir. Öz örgütlüklerimiz feminist taban dayanışmasını kendi topraklarımızdaki günlük eylemliklerimiz yoluyla gerçekleştirmektedir. Birleşik bir şekilde yürüyor ve hikayelerimizi yeniden yazıyoruz. Feminizmimiz feminist ekonomiyi, ekonomiyi, dayanışmayı, karşılıklı ilişkilenmeyi, bağımsızlığı, özerkliği ve halk iktidarını ifşa ediyoruz. Dünyanın her yerinde 8 Mart'ta ve yılın her gününde sömürülen ve hiyerarşilerden arınmış bir dünya için mücadele ediyoruz. Yaşamak için direniyor dönüştürmek için yürüyoruz."

Sur Govend Grubu ve Xalide'nin sahne aldığı mitingde halaya duran kadınlar, sık sık "Direne direne kazanacağız", "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı.

'KAZANIMLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Mitingde konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, hapishanelerde rehin tutulan aralarında Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk'un da bulunduğu kadınları selam gönderdi. Kadınların özgürlük için sokaklara çıktığını kaydeden Aydeniz, kadınların Kürdistan'da, Ortadoğu'da, Türkiye'de faşizme, ötekileştirmeye, yoksulluğa, emek sömürüsüne karşı direndiğini söyledi, "Asla kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

'TECRİDE SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
İktidarın 'reform' söylemlerinin ardından 71 ve 79 yaşlarındaki Meryem Soylu ile Hatun Aslan'ın tutuklandığını hatırlatan Aydeniz, "Kadın direnişinden, kadının duruşundan, özgür geleceği inşa eden kadınlardan korktukları için her gün operasyon yapıyorlar. Demokrasi bunların yanından bile geçmez. Bunlar karanlıktan besleniyorlar, faşizmden besleniyorlar, savaştan besleniyorlar. Savaş politikalarınıza karşı, tecrit politikalarına karşı asla sessiz kalmayacağız. Savaş bitene kadar, tecrit sonlanana kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Açlık grevlerine de değinen Aydeniz, şunları söyledi: "Bizlerin asla boyun eğmeyeceğini, iktidarlar bugün Kürdistan'da, Türkiye'de, Ortadoğu'da, dünyada sokağa çıkan kadınlara bakarak anlayabilirler. Bugün iktidar sadece baskı aracını kullanıyor. Artık zulmün zirvesindedir. Dünyayı değiştirecek olan kadınlar, enerjinizi bugün bütün dünya izliyor. Amed'ten, Van'dan, İstanbul'dan izliyor. Buradan Kürt kadınları olarak, kazanımlarımızı korumak için Türkiyeli kadınlarla yan yana geleceğimizi, faşizmden, kadın düşmanlarından, Kürt düşmanlarından her beraber kurtulacağımızı vurgulamak istiyorum. Bugün bütün alanları doldurarak, faşizme karşı özgürlüğü, isyanımızı büyüteceğimizi yeniden yeniden söylemek istiyoruz. Kadın katliamlarına karşı, yok saymaya karşı, tecride karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. İktidarlara, kadınları yok sayanlara, eksik görenlere seslenmek istiyoruz: Kadınların mücadelesi sizin bitişiniz olacak, özgür bir toplumun inşası olacak. Arin Mirxan nasıl Kobanê'de DAİŞ'e karşı bedenini siper ettiyse, bizde tecride karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz."

Aydeniz'in konuşmasının ardından Xecê'nin şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla miting sona erdi.

Mitingin ardından kadınlar, polisin saldıracağı yönündeki tehditlere rağmen "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atarak Ofis semtine yürüyüş düzenledi.